6 tips om te leren relativeren

Gepubliceerd op 7 mei 2020 om 17:31

Als hoogsensitieve millennial krijg je in de huidige Corona-crisis heel wat voor je kiezen. Je wilt graag werken, vrienden zien en je helemaal niet bezig houden met de kans op  besmetting met het virus. Alles bij elkaar kan het leven nu super stressvol voor je zijn.

Iets dat zeker helpt stress tegen te gaan, en trouwens niet alleen als er een levensbedreigende ziekte rondwaart, is om dingen te relativeren. Maar hoe doe je dat als je van nature niet zo’n relativeer-wonder bent?

 

 

HSP’s zijn door hun ingewikkeld werkend brein en door hun gevoeligheid voor prikkels vatbaarder voor stress dan de gemiddelde mens. Daarnaast beschikken ze over een rijke fantasie en kunnen ze al snel de vreselijkste rampscenario’s bedenken. 

Om jezelf rustig te houden kun je gelukkig wel wat doen: Daarvoor geef ik je hierbij 6 tips.

 

Tip 1: Neem afstand

  Probeer van een afstandje te kijken naar je angst. Bijvoorbeeld door te zeggen:’Ok logisch dat ik bang ben, maar ook dit gaat voorbij en daarna komt er weer iets nieuws.’ Als millennial behoor je overigens niet tot een risicogroep, alleen als je gezondheid al niet goed is door een chronische ziekte moet je oppassen niet besmet te raken natuurlijk.

 

Tip 2: Verzin een mantra

  Verzin voor jezelf een mantra, zoals hierboven, waarbij jij je goed voelt. Schrijf de mantra op een post-it en plak het ergens waar je het vaak tegen komt. Koelkastdeur, op de spiegel in de badkamer whatever. Hoe vaker je de mantra leest hoe meer de woorden tot je doordringen en na een tijdje zit het verankerd in je geheugen. Ontstaat er een nieuwe situatie die lastig voor je is. Dan haal je die relativerende mantra  direct weer op uit je geheugen. Op den duur gaat dat vanzelf.

 

Tip 3: Schrijf je fijne momenten op

  Schrijf voordat je gaat slapen ‘s avonds drie dingen op die vandaag fijn waren; bijvoorbeeld dat jij vanmorgen, doordat je niet naar je werk kon vanwege Corona, tijd had om een heerlijk brood te bakken of dat het super relaxed was om van de voorjaarszon te genieten. Je brein heeft het nodig positieve denkopdrachten te krijgen.

Koester de mooie momenten op de dag zoveel mogelijk.

 

Tip 5: Kijk niet te vaak naar het nieuws

  Stel je bent superbang om besmet te raken of dat iemand van wie je houdt besmet wordt. Helemaal niet gek die angst, het halve land is in paniek. Maar laat je niet iedere dag een stukje banger maken door nieuwsberichten. Kijk hooguit een keer per dag naar een update van Corona-nieuws!

 

Tip 6: Deel je angst met iemand

 En wil je je angst met iemand delen, top! Het uitspreken dat je bang bent zorgt er al voor dat je angst ietsie pietsie minder wordt!

 

Erover praten? 

 

Je ziet het, er is iets aan te doen om je angsten te relativeren. Wil je er met iemand anders over praten? Neem gerust eens contact met me op.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.