HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » Wat zijn de voordelen van verveling bij hooggevoeligheid

Wat zijn de voordelen van verveling bij hooggevoeligheid

Gepubliceerd op 24 mei 2020 om 14:29

HSP en verveling

Als HSP ben je gevoelig voor prikkels uit je omgeving. Zeker introverte HSP's hebben last van drukte, maar ook een overvloed aan interactieve prikkels van sociale media zorgen daarvoor. De hele dag appen, facetimen of door Instagram scrollen zorgt voor een constante stroom prikkels. Omdat een HSP-brein alle informatie ongefilterd binnen laat en op een diep niveau verwerkt kun je doodmoe worden van al die prikkels. Daarom is je af en toe vervelen goed; je hersenen krijgen dan rust en tijd om op te laden. Maar er zijn nog meer voordelen te benoemen.

Verveling bij jong volwassenen 

Vooral jonge mensen hebben moeite met verveling. Ze zijn gewend aan een hoge werkdruk en hebben hoge verwachtingen van zichzelf en van het leven. Verveling voelt dan al gauw als slecht.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen zichzelf liever een elektrische schok toedienen dan dat ze zich vervelen. Dat is een alarmerend bericht, want verveling hoort bij het leven. Op de een of andere manier zal je daar toch mee moeten dealen.

Misschien helpt het als je weet dat verveling nuttig is, al voelt het niet zo. Het biedt zeker voordelen om je af en toe te vervelen. Ik zet ze hieronder op een rijtje voor je:

 

Voordeel 1: Creativiteit

 Een brein in rust maakt creatiever. Gewoon even niks doen, geen plan hebben of een beetje voor je uit staren is een prima manier voor het creëren van nieuwe ideeën die soms zomaar in je hoofd opduiken. Je krijgt nieuwe inzichten waardoor je nieuwe doelen kunt formuleren.

 

Voordeel 2: Reflectie

 Verveling geeft je hersenen niet alleen rust maar ook de tijd om te reflecteren op jezelf. Iets dat een HSP van nature al doet, maar normaal gesproken doe je dat tussen de bedrijven door. Jouw leven bestaat meestal uit: werken, je gezin, sociale contacten of sporten, boodschappen doen.....Een verveel-moment kun je prima voor reflectie gebruiken.

 

Voordeel 3: Concentratie

 Je hersenen tanken bij als je je verveelt. En dat merk je als je na zo'n 'verveel-pauze' weer aan het werk gaat. Je kunt dan beter focussen en je concentreren op een taak. Zeker voor HSP's is het belangrijk om hiermee hun voordeel te doen omdat zij de neiging hebben om de lat steeds een stukje hoger te leggen in plaats van een rustmoment te pakken.  

 

Voordeel 4: Empathie

 Om je in iemand anders te verplaatsen bijvoorbeeld in mensen die het slechter hebben dan jij, heb je verveling nodig. Je hebt nu de tijd, omdat je je toch verveelt, om je fantasie te laten gaan en na te denken over anderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel stress hebben minder empathisch worden. Iemand die zich verveelt zal daarom eerder openstaan voor het leed van anderen. 

 

Je ziet dat verveling nuttig is en dat je brein het nodig heeft. Verveling maakt deel uit van het leven en kun je leren accepteren door er bewust voor te kiezen.

 

Vervelen kun je leren

 Om verveling toe te laten in je leven is het goed als je dingen bewust even laat zitten.

Probeer dagelijks even niets te doen; gewoon een paar minuten achter je bureau zitten mijmeren, buiten  rondlopen zonder doel, op een bankje gaan zitten en om je heen kijken....

Stop je smartphone eens in je zak of tas en probeer als je op de trein staat te wachten om je heen te kijken hoe al die andere mensen, straks met mondkapjes op, ook staan te wachten.

 

 Voor HSP's die moeite hebben hun 'drukke brein' tot rust te brengen is af en toe de verveling opzoeken daarom een 'must'.

 

Wil je meer weten over hooggevoeligheid in relatie tot andere zaken zoals stress en emoties, neem dan gerust eens contact met me op. 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.