HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » Hoe je je minder eenzaam kunt voelen door zelfcompassie te ontwikkelen

Hoe je je minder eenzaam kunt voelen door zelfcompassie te ontwikkelen

Gepubliceerd op 13 mei 2020 om 11:53

Je goed kunnen verbinden met anderen is heel belangrijk voor een gelukkig bestaan. We zijn nu eenmaal sociale wezens en hebben elkaar nodig. We kunnen ons eenzaam gaan voelen als we weinig contact met anderen hebben. Gezien en gehoord worden is belangrijk voor ons. Daarnaast willen we er ook voor anderen zijn wanneer dat nodig is.

 In deze lastige tijd is het daarom extra belangrijk om mee te leven met mensen die het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld met ouderen die eenzaam zijn doordat ze geen of weinig bezoek krijgen. Of met zorgpersoneel dat keihard moet werken in zieken-en verpleeghuizen.

 

In meeleven met anderen  is niet iedereen even sterk. In aanleg kunnen we het allemaal. Maar dat wil alleen niet zeggen dat het vanzelf gaat. Om met anderen te kunnen meeleven heb je eerst medeleven  met jezelf of zelfcompassie nodig. Anders gezegd: Om met anderen mee te kunnen leven moet je eerst voldoende van jezelf houden. Misschien vind je dit ietwat klef klinken, maar dat maakt het niet minder waar. Deze blog gaat over hoe je zelfcompassie kunt ontwikkelen en je minder eenzaam voelen.

 

Zelfcompassie en HSP

  Regelmatig hoor ik in mijn praktijk dat het vooral de heftige emoties zijn die HSP's van zichzelf afkeuren. Nu heeft het afkeuren van emoties geen zin, integendeel je voelt je er zelfs nog rotter door als je jezelf erom veroordeelt. Emoties zijn er nu eenmaal. Reageer je heftig dan komt dat door jouw aangeboren HSP-temperament en daar is niets mis mee. Het kan alleen soms lastig zijn om ermee om te gaan.

 

Om van jezelf te houden is het belangrijk om met meer compassie naar jezelf te leren kijken. En omdat je als HSP zelfkritisch bent vereist dat enige moeite. Want  naast jezelf niet veroordelen, is jezelf accepteren belangrijk. Dat je accepteert wie je bent met alle goede en minder goede kanten van jezelf.

Daarnaast is je niet afhankelijk opstellen van anderen, luisteren naar jouw behoeftes en je grenzen bewaken belangrijk voor zelfcompassie. Hieronder ligt ik het toe:

 

Zelfveroordeling

  Ben je hooggevoelig dan bekijk je de dingen die je meemaakt kritisch; vooral je eigen rol bekijk je zorgvuldig en vaak ga je in je hoofd alle mogelijkheden na hoe je anders had kunnen reageren in een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld bij een meningsverschil met een collega op je  werk. Daarbij kun je jezelf veroordelen dat je beter had moeten communiceren om een conflict te voorkomen. En je vergeet  misschien te makkelijk dat de ander ook een rol heeft in jullie conflict.

 

Accepteer jezelf zoals je bent

  Naast jezelf accepteren is het belangrijk dat je accepteert dat je naast je fijne kanten ook minder leuke kanten hebt. HSP's zijn geen schatjes zoals wel eens wordt gedacht. Ze kunnen behoorlijk nijdig uit de hoek komen wanneer ze overprikkeld zijn. Gedrag waarvoor ze zichzelf achteraf weer veroordelen. Niet handig toch? Wat je beter kunt doen is jezelf voornemen om heftige emoties beter te reguleren.

Hoe doe je dat? Benader bijvoorbeeld vervelende dingen die je meemaakt anders en relativeer je heftige emoties.

 

Minder afhankelijk opstellen

  HSP's zijn vaak gevoelig voor de mening van anderen. Nu kom je voortdurend mensen tegen die er helemaal niet mee bezig zijn wat hun opmerking of mening voor invloed op jouw welzijn betekent. Je hebt er geen invloed op hoe anderen denken of wat ze zeggen. Daarom heeft het ook geen zin om te veel waarde te hechten aan op- en aanmerkingen.

Stel je daarom minder afhankelijk op van anderen.  Leer het met jezelf leuk te hebben. Anderen zijn fijn en heb je nodig, maar dat wil niet zeggen dat je ervan afhankelijk bent om een goed gevoel over jezelf te hebben. Stel jij je onafhankelijk op dan glijden vervelende  opmerkingen van je af als druppels water van een eend.

 

Grenzen en behoeftes bewaken

  Sta stil bij wat jij belangrijk vindt en waarbij jij je prettig voelt. Bewaak je grenzen goed. Als je sterk voelt dat je van een situatie overprikkeld zal raken trek je daar de grens, wat iemand anders er ook van vindt. Luister naar je eigen behoeftes, weet wat je nodig hebt om je prettig te voelen.

 

Je bent goed zoals je bent

   Geef jezelf iedere dag een zelfcompassie-boost: ‘zeg regelmatig 'Ik ben goed zoals ik ben' of zeg iets anders dat bij je past en je een opkikker geeft. 

Hoe vaker je dit tegen jezelf zegt, hoe beter je brein het onthoudt. En de gedachte als vanzelf in je hoofd oppopt.

 

Jouw zelfcompassie kan dus groeien en daarmee ook je compassie voor anderen. En wat de eenzaamheid betreft: Bedenk dat je eenzaam voelen een gevoel is dat je met vele anderen op de wereld deelt.  Als je dit bedenkt geeft die gedachte alleen al een gevoel van verbondenheid. En door een gevoel van verbondenheid voel je je minder eenzaam.

 

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit en compassie?

Neem gerust eens contact met mij op via onderstaand formulier!

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Ine welmers
2 jaar geleden

Interessant. Ook voor mijn werk ;-)