HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » 7 voordelen van thuiswerken voor introverte HSP's

7 voordelen van thuiswerken voor introverte HSP's

Gepubliceerd op 5 juni 2020 om 13:45

7 voordelen van thuiswerken voor introverte HSP's

 

Ben je hooggevoelig en introvert, dat geldt voor 70% van de HSP's, dan heb je waarschijnlijk minder moeite met het thuiswerken of thuis blijven dan de gemiddelde mens in deze tijd. Introverte HSP's houden van rust.

Maar er zijn nog meer voordelen te benoemen.

Wat zijn die voordelen zoal? Ik zet ze even voor je op een rijtje.

 

Voordelen van thuiswerken

 

Voordeel 1: een introvert heeft alleen-tijd nodig

 In tegenstelling tot een extravert persoon heeft iemand die introvert is tijd alleen nodig om weer op te laden. Ben je extravert dan zoek je juist mensen op om energie te krijgen.

Een introverte HSP heeft thuis meer gelegenheid om even alleen te zijn, zeker nu de kids weer naar school gaan. Je even terug kunnen trekken op je slaapkamer, in de tuin, een ommetje maken.....Genoeg momenten op een dag om even bij te tanken. Op het werk is dat toch iets moeilijker.

 

Voordeel 2: meer focus en concentratie

 Thuis heb je meer kans om bewust te kiezen voor een verveel-moment, zoals even uit het raam staren, buiten op een bankje zitten, even doelloos rondwandelen rond het huis.

Je hersenen tanken bij als je je verveelt. En dat merk je meestal direct als je na zo'n 'verveel-pauze' weer aan het werk gaat. Je kunt je dan beter focussen en beter concentreren op een taak.  

 

Voordeel 3: autonomie

 Een HSP voert taken graag zelfstandig uit en heeft er ronduit een hekel aan als anderen 'meekijken'. Thuis kun je volledig in je eigen werkzaamheden opgaan zonder dat anderen over je schouder kijken waarmee je bezig bent.

 

Voordeel 4: weinig prikkels

 Je bent gevoelig voor omgevingsgeluiden zoals piepende telefoons, geratel op toetsenborden,of kletsende collega's. Ook de sfeer op het werk heeft veel invloed op een HSP. Thuis creëer je je eigen sfeer en wordt je minder gestoord dan op het werk. Tenminste als huisgenoten meewerken natuurlijk.

 

Voordeel 5: minder sociale verplichtingen

 Sociale verplichtingen zoals bedrijfsfeestjes zijn er nu niet. Dat is winst voor HSP's die meestal niet van small talk houden en zich snel vervelen tijdens dit soort gelegenheden. Hoewel er inmiddels al weer Zoom-vrijdagmiddag borrels worden gehouden, kun je je daar toch makkelijker aan onttrekken, dan op het werk. 

 

Voordeel 6: minder reizen

 Het is voor introverte HSP's een opgave om iedere dag met een overvolle trein te moeten reizen naar het werk.  Nu heb je, tenzij je echt voor je werk met de trein moet reizen, alle reden om thuis te werken. 

 

Voordeel 7: werktempo zelf bepalen 

 Je kunt gemakkelijker je eigen werktempo bepalen. Een HSP voelt zich snel opgejaagd wanneer er veel taken tegelijkertijd verricht moeten worden. Thuis heb je dat veel meer in eigen hand dan op het werk. Bovendien kun je beter focussen en je concentreren waardoor taken eerder klaar zijn.

 

Je ziet dat er veel voordelen te bedenken zijn om thuis te werken. Doe er dan ook je voordeel mee zolang als het duurt. Want met de versoepeling van de Corona-maatregelen wordt het thuiswerken waarschijnlijk minder vanzelfsprekend straks.

Wat kun je doen na Corona?

Maak een lijstje met specifieke voordelen van thuiswerken waardoor jij beter functioneert voor je werkgever. Hopelijk ziet zij/hij in dat af en toe thuiswerken voor jou als introverte HSP de kwaliteit van het werk zeker ten goede komt!

 

Blogs over hooggevoeligheid-stress-emoties


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.