HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » 6 tips voor een vakantie zonder stress

6 tips voor een vakantie zonder stress

Gepubliceerd op 18 juli 2020 om 16:44

Help het is vakantie!

Grapje! Vakantie vieren vinden de meeste mensen leuk. Ook HSP's. Andere culturen opsnuiven, nieuwe mensen ontmoeten en je onderdompelen in nieuwe ervaringen....klinkt super, toch?

Veel prikkels

De andere kant is er echter ook, zeker als je een HSP bent. Veel indrukken, een ander ritme dan je gewend bent, een bed dat niet lekker ligt, kortom vakantie betekent ook veel prikkels die binnen komen en best af en toe teveel kunnen worden.

Daarom geef ik je de volgende tips hoe je overeind blijft op vakantie en je uitgerust thuiskomt. 

 

6 Tips voor een fijne vakantie

 

Tip 1: Goede voorbereiding

 Misschien een open deur, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van te voren hoe je je vakantie gaat indelen. Plan niet te veel dingen op een dag, dat leidt alleen maar tot frustratie als het niet gaat lukken. Communiceer dat duidelijk met anderen. Niet-HSP's kunnen in hun enthousiasme misschien wel 10 highlights op een dag willen zien, voor jou is dat te veel. Geef jezelf toestemming om niet overal aan mee te hoeven doen. Wil je vriend perse nog een mooie kathedraal bezoeken, prima. Jij gaat liever op je hotelkamer of in de tent een boek lezen.

 

Tip 2: Me time 

  Een HSP heeft behoefte zich af en toe terug te trekken om weer nieuwe energie op te doen. Dus ga regelmatig even alleen op pad. Dat hoeft niet direct een bergwandeling van een paar uur te zijn, je kunt ook even naar de plaatselijke bakker om een knapperig stokbrood te halen. Trek je even niets aan van je reisgenoten, jij bepaalt wat je nodig hebt. Bovendien zijn zij wat blij als jij met een vers gebakken broodje terugkomt.

 

Tip 3: Hoe gaat het met jou?

 HSP's letten er vaak op dat anderen binnen een groep het naar hun zin hebben. Ga je met een groepje vrienden, partner of familie op vakantie, probeer dan meer op jezelf te letten dan op de anderen. Jij bent er niet verantwoordelijk voor dat iedereen het naar zijn zin heeft. Bij kids is dat natuurlijk een ander geval, maar volwassenen kunnen prima voor zichzelf zorgen.

Let je voortdurend op anderen dan kost dat te veel energie en doe je jezelf te kort.

 

Tip 4: Luister naar muziek/podcast

 Sommige mensen hebben de behoefte om veel te praten als ze bij elkaar zijn, jij als introverte HSP hebt daar waarschijnlijk minder behoefte aan. Sterker nog je kunt doodmoe worden van continue gepraat om je heen. Je hoeft dit echt niet lijdzaam te ondergaan. Wordt het je te veel? Zet je koptelefoon op en luister naar een grappige podcast of jouw favoriete playlist van Spotify. Zo zit je even lekker in je eigen bubble.

 

Tip 5: Komt de stoom uit je oren?

 Komt de stoom uit je oren met alle drukte om je heen en dreig je te ontploffen? Pak iets kouds uit de koelkast en houdt het even vast in je handen. Je brein krijgt dan het sein: AFKOELEN! Dat voorkomt misschien dat je gaat huilen, snauwen tegen de kids of met een super chagrijnig hoofd in het museum rondloopt.

Of ga 10 minuten in je eentje wandelen, even douchen, muziek luisteren.... onderneem actie voordat het je te veel wordt.

 

Tip 6: Mooie ideeën 

 Vaak gaan mensen met vakantie om problemen te vergeten. HSP's denken over alles diep na en als ze op vakantie zijn gaat dit proces gewoon door. Natuurlijk word je wel afgeleid door alle nieuwe indrukken die je opdoet, maar je weet dat je beter met problemen aan de slag kunt gaan. Dat doe je zodra je weer thuis bent. Nu is het tijd voor headspace!

Laat je creativiteit opbloeien in de vakantie; juist als je even niets moet komen goede ideeën tot stand. HSP's hebben een creatieve geest dus vertrouw erop dat je problemen kunt oplossen als je weer thuis bent.

 

Je ziet dat je met hele eenvoudige oplossingen vakantiestress voor een groot deel kunt voorkomen. Ook HSP's kunnen van een vakantie genieten en gebruiken om weer op te laden.

 

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit en stress neem dan gerust eens contact met mij op! 

 

   

   


  «   »

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.