HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » Hoe kom ik deze rottijd door? 5 Do's voor HSP's zonder werk

Hoe kom ik deze rottijd door? 5 Do's voor HSP's zonder werk

Gepubliceerd op 10 augustus 2020 om 10:29

5 Do's en maar 1 Don't

Naast zorgen om besmet te worden met het Corona-virus hebben veel mensen het moeilijk door de economische omstandigheden waarin ze zijn terecht gekomen. Misschien ben ook jij je baan kwijtgeraakt of ben je naarstig op zoek naar opdrachten als ZZP'er. Voor menigeen is het absoluut een onzekere en angstige tijd.

 

Ben je dan ook nog hoogsensitief dan kan het extra lastig zijn om deze rottijd door te komen. 

Wat helpt zijn de volgende Do's:

Do:Delen helpt tegen stress

Iets dat helpt tegen gepieker en de stress die je daarvan krijgt is bijvoorbeeld om je sores te delen. Je verbinden met anderen zorgt ervoor dat jouw stressniveau aanzienlijk daalt. Er zijn altijd mensen te vinden, in real life of op social media die het nu ook moeilijk hebben. Denk niet 'iedereen is met zichzelf bezig', maar zie kansen voor wat je voor elkaar kunt betekenen in deze tijd.

 

Stop daarom je energie in je netwerk en vrienden en niet in eindeloos gepieker over Corona en werk.

Do:Denk out of the box

Nadenken lijkt misschien op piekeren, maar het is anders omdat je gericht denkt over stappen die je gaat zetten om het leven leuker te maken.

 

Zet rustig op een rijtje hoe je deze tijd door gaat komen. Maak een weekplan, maandplan, wees creatief en denk out of the box. Juist een HSP is daar super goed in. Jouw creatieve geest kan je nu veel opleveren. 

 

Misschien ontdek je wel een nieuwe missie of passie. Durf te denken aan nieuwe dingen; misschien is het bijvoorbeeld juist nu een goed moment je te laten omscholen.

Ga leren schrijven, fotograferen, start met een online-cursus die niet te veel geld kost. Investeer in jezelf omdat je het waard bent. Jezelf ontwikkelen levert je altijd iets op.

 

Het is nu tijd om te onderzoeken wat jouw drijfveren zijn in dit leven. Waarvoor loop jij warm?

 

Do:Follow your heart

Voor jou als HSP is het heel belangrijk vanuit jouw intuïtie/hart te leven en te werken. Doe je dat niet dan kom je er vroeg of laat achter dat al je energie wegvloeit naar dingen waaraan jij eigenlijk geen waarde hecht.

 

Stel je bent je baan kwijt door de crisis. Super vervelend natuurlijk, maar misschien kom je er nu achter dat de baan die je had absoluut niet bij je paste omdat je je eigen ideeën er niet ik kwijt kon.

 

Autonomie, zinvol werk doen en een prettige werksfeer zijn heel belangrijk voor jou als HSP. Kun je deze dingen niet in je werk vinden, dan is dit niet goed voor je. Onderzoek daarom wat jou drijft in het leven, welk werk voor jou de moeite waard is of wat voor bedrijf bij jou past.

Je hebt nu eindelijk de tijd om dat uit te zoeken.

 

Do: Zoek afleiding

Soms kun je je overbodig voelen of het idee krijgen dat je er niet toe doet als je niet werkt. Heel begrijpelijk want een HSP heeft meer dan gemiddeld de behoefte om zinvol bezig te zijn.

 

Het is belangrijk je niet door die negatieve gevoelens te laten overwhelmen en jezelf erin te verliezen zodat je er somber van wordt.

Zoek daarom afleiding; ga wandelen, muziek luisteren of doe mindfulness-oefeningen, zoek iets waarvan jij energie krijgt.

 

Do: Energieniveau op peil houden

Een HSP leeft intens en dat kost energie. Je neemt nu eenmaal scherper waar dan anderen en denkt over alles diep en veel na.  Vooral introverte HSP's krijgen energie van dingen die ze in hun eentje kunnen doen.

 

Daarom is me-time hard nodig om weer op te laden. Zeker als je gezin veel energie van je vraagt is dat super belangrijk.

 

HSP's zorgen graag voor anderen, maar bezuinigen op hun eigen gezondheid. Weet dat van jezelf en bescherm je tegen je neiging om direct je hulp aan te bieden of klaar te staan voor een ander. Leer nee zeggen, zonder je schuldig te voelen.

 

Tips voor me-time

Reserveer dagelijks tijd voor jezelf:

  • maak een (korte) wandeling
  • neem een bad/douche
  • luister jouw favoriete muziek
  • lees een mooi verhaal
  • doe een yoga/mindfulness-oefening
  • maak een heerlijke gezonde snack of ontbijt voor jezelf
  • knuffel of speel met je kids/partner of huisdier
  • kies iets waarvan jij blij wordt en je energie krijgt

 

Ik hou niet zo van de don'ts, maar hier is er toch eentje!

Jezelf vergelijken met anderen

Wat je zeker niet moet doen is jezelf vergelijken met mensen die wel werk hebben.

De vakantie maakt het nu misschien wat eenvoudiger voor je, maar als straks anderen weer aan het werk zijn, word je met je neus op de feiten gedrukt dat jij geen baan hebt.

 

Maak jezelf geen verwijten als de opdrachten opdrogen of een bedrijf je eruit knikkert. De ene branche wordt nu harder getroffen dan de andere. Het ligt niet aan jou dat het werkt stopt.

 

Je ziet dat je genoeg dingen kunt ondernemen om deze rottijd het hoofd te bieden. Als je je realiseert dat deze periode ook weer voorbij gaat en je accepteert dat er ook rottijden zijn in het leven maak je het jezelf een stuk makkelijker.

 

Remember: You are not alone in this process!

 

Wil je een luisterend oor of meer weten over hoogsensitiviteit en stress stuur me dan gerust een DM!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.