HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » De kwaliteiten en valkuilen van de introverte HSP

De kwaliteiten en valkuilen van de introverte HSP

Gepubliceerd op 24 september 2020 om 11:26

Introverte HSP's zijn meestal fijne vrienden en prettige collega's. Dat komt doordat ze over een aantal kwaliteiten beschikken waarvan ze vaak zelf niet weten dat ze die hebben zoals; empathie, goed kunnen luisteren, veel en diep nadenken, kunnen analyseren en zich goed kunnen focussen op een taak.

 

Maar zoals dat met alles het geval is; bij iedere kwaliteit dreigt er altijd iets TE te worden. Dat noemen we een valkuil.

 

Daarom neem ik de kwaliteiten van jou als introverte HSP in deze blog onder de loep, maar ook de valkuilen die daar helaas bijhoren.

We kijken naar 5 van jouw top-kwaliteiten en valkuilen die daarbij horen.

 

Jouw kwaliteiten

TOP 5

 

Nummer 1: Luisteren

Praten mensen graag met jou? Ik neem aan van wel want op nummer 1 van de top 5 staat dat je goed kunt luisteren. Je verplaatst je niet alleen makkelijk in de ander maar je luistert ook nog eens actief naar wat de ander te zeggen heeft en blijft bij haar/zijn verhaal. Je luistert ook naar de behoeften achter het verhaal.

Valkuil:

Daarin zit ook net de valkuil voor je want het gevaar bestaat dat jij een 'praatpaal' wordt bij wie iedereen met zijn sores terecht kan en jij na zo'n gesprek doodmoe bent.   

 

Nummer 2: Diep en veel nadenken

Diep en veel nadenken; alles dat jij meemaakt zet je aan het denken. Daardoor ben je vaak in staat tot het bedenken van goede oplossingen. Het kost wel even tijd, maar dan heb je ook wat.

Valkuil:

Een gevaar is dat jij geen genoegen neemt met een oplossing die minder dan 100% is. Terwijl in de meeste gevallen 80% goed genoeg is. Je begrijpt dat het veel energie kost als je zo te werk gaat. Daarom heeft jouw brein vaak een pauze nodig om weer op te laden. Bezuinig je daarop dan heb je veel tijd nodig om te herstellen van dat vele nadenken.

 

Nummer: 3: Analytisch

Je kunt goed analyseren en ziet vanuit een helicopterview waar problemen zitten. Voordat jij iets zegt over mogelijke oplossingen heb jij die goed doordacht en van alle kanten bekeken. Heerlijk toch? Maar net als bij topkwaliteit 2 zit er een addertje onder het gras.

Valkuil:

Je vraagt je namelijk voortdurend af of je alles wel grondig genoeg hebt geanalyseerd. Grenzen stellen vind jij meestal lastig. Daarom is het belangrijk dat je niet alles in je eentje probeert op te lossen en ook anderen vraagt hun steentje bij te dragen aan een oplossing. Zo bescherm je jezelf.

 

Nummer 4: Goede focus

Werk je in een ruimte waarin je niet wordt afgeleid door bijvoorbeeld geluidsprikkels dan ben je instaat om je langer te kunnen focussen op een bepaalde taak dan de gemiddelde mens. Je goed kunnen concentreren is top natuurlijk.

Valkuil:

De valkuil hierbij is dat je zo opgaat in je werk of bezigheden dat je dingen die ook belangrijk zijn vergeet; zoals op tijd pauze nemen, regelmatig drinken, rustig lunchen of even bewegen.  

 

Nummer 5: Je verbinden met anderen

Er word wel eens gedacht dat je geen behoefte zou hebben aan andere mensen als introverte HSP, maar niets is minder waar.

Je wilt je juist graag verbinden met anderen, maar dan wil je het liefst ‘echte’ connecties hebben.

Je geeft daarom de voorkeur aan een paar hechte vriendschappen en vindt een grote vriendengroep niet zo belangrijk.

Hechte vriendschappen zijn geweldig, maar ook hier zit dat addertje weer verstopt.

Valkuil

Doordat jij je goed kunt verplaatsen in de ander bestaat het gevaar dat de problemen van iemand anders met wie jij je super verbonden voelt jouw problemen worden. Als je probeert om problemen voor anderen op te lossen verlies je zelf veel energie helaas. Daarom is het belangrijk om goed te kijken wat bij de ander hoort en wat bij jou. Je bent niet op de wereld om de problemen van anderen op te lossen, toch?

 

Wil je eens praten hoe jij beter kunt leren omgaan met jouw valkuilen neem dan gerust contact met me op.

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.