HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » 4 Situaties die zorgen voor onderprikkeling

4 Situaties die zorgen voor onderprikkeling

Gepubliceerd op 10 oktober 2020 om 16:13

Soms denk je als introverte HSP dat je geen last kunt hebben van te weinig prikkels. We moeten toch juist waken voor overprikkeling?

Zeker, maar van te weinig prikkels word je ook niet blij.

Onderprikkeling is net als overprikkeling een vorm van stress.

Daarom 4 voorbeelden van situaties waardoor jij last kunt hebben van onderprikkeling.

Saaie gesprekken:

Ken jij de gruwel van vergaderingen op je werk of verjaardagsfeestjes met gesprekken die nergens over gaan? Vast wel. Uit onderzoek blijkt dat deze boring-prikkel op nummer 1 staat van alle situaties waarvan HSP's onderprikkeld raken. (Saskia Klaaysen) Gesprekken over koetjes en kalfjes zijn niet besteed aan jou.

Wachten zonder iets te doen:

Ook wachten zonder iets te doen te hebben is moeilijk.  Bijvoorbeeld als je in een wachtkamer bij de huisarts zit en lang moet wachten tot je aan de beurt bent. Super vervelend vind ik zelf mensen die in een wachtkamer steeds kuchen of hun neus ophalen. Het wachten is dan echt een opgave voor mij.

Routine:

Routine kan prettig zijn; zoals iedere ochtend je tanden poetsen bijvoorbeeld. Hoef je niet over na te denken, het zit in je systeem. Maar een beetje HSP wil meestal wat te denken hebben. Dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje.

Verricht jij iedere dag precies dezelfde taken op je werk of heb je thuis steeds dezelfde huishoudelijke klusjes te doen dan kan dat zeker voor onderprikkeling zorgen.

Werk

Ook het hebben van werk dat niet bij je past kan ervoor zorgen dat je onderprikkeld raakt. Je voelt dan geen uitdaging of hebt het idee dat je je niet genoeg kunt ontwikkelen. Je kunt er ook achter komen dat je niet (meer) bij een bedrijf past gezien de normen en waarden die het bedrijf hanteert.

Voor jou als HSP is het super belangrijk om zinvol bezig te zijn. Daarom werken aardig wat HSP's in het onderwijs en in de zorg.

 

Wil je meer weten over onder- en/of overprikkeling stuur me dan gerust eens berichtje.

 

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.