HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » Waarom ben ik zo perfectionistisch? 4 redenen

Waarom ben ik zo perfectionistisch? 4 redenen

Gepubliceerd op 5 november 2020 om 11:45

Perfectionisme en hoogsensitiviteit gaan vaak samen. Nu is er niets mis mee om eisen aan jezelf te stellen. De vraag is alleen hoever je daarin wilt gaan. Jij als HSP hebt de neiging om niet gauw tevreden te zijn met je prestaties. Je legt de lat vaak hoger dan je aankunt. Pas als je tekenen van overprikkeling vertoont realiseer jij je dat je weer eens in je valkuil PERFECTIE bent getrapt.

 

Grrr en je had je zo voorgenomen om niet steeds een tandje bij te zetten en nu zit je toch weer als een zombie op de bank vanavond. Je vraagt je af waar dat streven naar perfectie toch vandaan komt.

Daarvoor geef ik je 4 redenen:

It's got to be perfect

Hallo, een schrale troost, maar je bent niet de enige. Jezelf vergelijken met anderen is een belangrijke reden waardoor jij denkt dat alles wat je doet nog beter kan. Sociale media spelen daar een grote rol bij. Kijk maar eens naar alle succes stories op Insta.

Hoe vaak komen er totaal mislukte projecten langs? 

Ongezond perfectionisme

Perfectionisme heb je nodig om een klus goed te klaren. Je goed voorbereiden voor een examen, presentatie of what ever. Het begint pas ongezond te worden als jij eisen gaat stellen die je niet aan kunt. Loop jij voortdurend op je tenen op je werk en heb je steeds de angst niet te voldoen dan krijg je daar stress van. Logisch toch?

Als je maar je best doet dan.....

Kun je alles worden wat je wilt. Een hardnekkig idee dat overal rondwaart. Het is prima om je ergens voor in te zetten, maar het idee dat je door kneiterhard te werken alles kunt bereiken in het leven is bull shit. Je genen, opvoeding, levensgebeurtenissen, de cultuur en tijd waarin je leeft, dat speelt allemaal mee. Net als het hebben van een flinke portie geluk.

Gevoelig voor kritiek

Een HSP vindt de mening van anderen meestal belangrijk en al gauw denk je daarom dat je iets niet goed of goed genoeg doet als er een kritische kanttekening wordt geplaatst bij werk dat je verricht hebt. Het gevolg is dat je geen fouten meer van jezelf mag maken en streeft naar nog meer perfectie.

 

Je ziet dat er redenen genoeg zijn waarom jij uitgepoept op de bank zit. maar dat betekent niet dat je daar niets aan kunt doen.

De volgende blog gaat over hoe jij kunt dealen met perfectionisme!

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.