4 Tips voor minder perfectionisme

Gepubliceerd op 7 november 2020 om 14:33

Een HSP legt de lat vaak hoog. Er is altijd dat innerlijke stemmetje dat zegt: Het kan nog beter. Lastig want het kost je super veel tijd en energie. Gelukkig kun je jezelf aanleren om wat minder kritisch te worden. Hoe doe je dat?

4 tips hoe je jouw perfectionisme kunt tackelen:

 

Bewustwording

Maak een lijstje met dingen die jij allemaal van jezelf moet. Bij iedere eis die jij aan jezelf stelt zet je een vraagteken. Bijvoorbeeld: 'Het artikel dat ik vandaag moet schrijven is belangrijk, ik mag absoluut geen fouten maken.' Je gaat jezelf nu vragen stellen als: Waarom mag ik geen fouten maken? Wie of wat bepaalt dat ik geen fouten mag maken? Waar staat dat? Wat gebeurt er voor vreselijks als ik een fout maak? Op die manier jezelf bevragen zorgt ervoor dat je meer realistische eisen aan jezelf gaat stellen.

 

Gedachten loslaten

Als je voortdurend denkt dat je van alles moet en twijfelt of je dingen goed doet word je gestrest en angstig. Het gevaar ligt op de loer dat je steeds minder uitdagingen op zoekt uit angst te falen. Daarom is het beter om stil te staan bij je gedachten ook al roepen ze angstgevoelens op. Een mindfulness-oefening kan je hierbij helpen. Ga rustig zitten op een stoel of op je bed en laat je gedachten toe. Verlies jezelf er niet in, maar observeer jouw gedachten van een afstandje. Stel je voor dat je naar een voorbijrijdende auto kijkt die aan het eind van de straat uit het zicht verdwijnt. Net zoals die auto verdwijnt jouw angstige gedachte uit je hoofd

 

Bewust fouten maken

Om minder perfectionistisch te worden kun je expres om kleine fouten maken. Grrr. super irritant natuurlijk voor een perfectionist. Maar als je merkt dat de wereld niet vergaat als jij in plaats van 100% iets voor 80 % doet, zul je op den duur minder kritisch worden.

Wees lief voor jezelf

Het helpt om je te realiseren dat jij niet samenvalt met het werk dat je doet. Jouw werk zegt niets over jou als persoon.

Mensen maken fouten, ook jij, wees aardig voor jezelf en veroordeel jezelf niet.

 

Je ziet dat je wat aan perfectionisme kunt doen als je weet hoe je dat aan kunt pakken. Heb je vragen over hoogsensitiviteit en perfectionisme neem dan gerust contact met mij op.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.