HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » 2 redenen waarom jij je extraverter gedraagt op een kerstborrel.

2 redenen waarom jij je extraverter gedraagt op een kerstborrel.

Gepubliceerd op 13 december 2020 om 15:44

Vooral introverte HSP's voelen zich in deze Coronatijd rustiger en minder overprikkeld. Lockdowns en de anderhalvemetersamenleving gaan hen in het algemeen goed af. 

Daarnaast is een groot aantal sociale contacten door thuiswerken weggevallen en dat geldt eveneens voor allerlei sociale verplichtingen die door coronamaatregelen niet doorgaan, zoals de jaarlijkse Kerst-of Nieuwjaarsborrel. 

 

Omdat je je vaak extraverter voordoet dan je prettig vindt tijdens zo'n borrel is deze sociale verplichting 'a real pain in the ass' voor menig introverte HSP. Top dat die borrel een keertje over wordt geslagen, toch? Maar hoe komt het eigenlijk dat je je anders voordoet bij dit soort gelegenheden?

In deze blog 2 redenen waarom je je soms extraverter gedraagt bij dit soort sociale verplichtingen.

Bewijzen dat je erbij hoort

Omdat extraversie in onze individualistische samenleving de norm is geworden heb je voortdurend het idee dat je jezelf moet laten zien en bewijzen dat je goed genoeg bent als introvert.

Dat kan ervoor zorgen dat jij je op een Kerstborrel gedwongen voelt om net als anderen grapjes te maken of een goed verhaal van jezelf moet vertellen in de hoop er toch bij te horen. Hiermee wil je bewijzen dat je ook leuk, gezellig en zeker niet saai bent. Helaas krijgen introverten nogal eens het stempel 'saai' opgeplakt. Daarom is het niet zo gek dat je dan extra je best doet op dit soort gelegenheden.

Extraverten krijgen aandacht

Omdat extraverten meer aandacht krijgen, eerder kans maken op een relatie of een promotie op het werk, kijken introverten  dat alles soms met lede ogen aan. Ze weten van zichzelf dat ze kwaliteiten hebben, maar hebben moeite om over hun eigen prestaties op te scheppen of om hun vaak goed doordachte ideeën over het voetlicht te brengen. Omdat extravert zijn de norm is moet je als introvert, en zeker als introverte HSP, harder je best doen om erkenning te krijgen.

Op een Kerstborrel praten mensen graag over hun kwaliteiten. Wat er allemaal gelukt is het afgelopen jaar, nieuwe 'targets' voor het nieuwe jaar...etc. Jij als introvert vindt het lastig om jezelf op de borst te slaan, omdat je bescheiden van aard bent. Het kost je veel moeite jouw hoogstandjes van het afgelopen jaar in het zonnetje te zetten. Maar omdat je weet dat je waardering oogst als je extravert gedrag vertoont praat je meer over jouw prestaties dan je normaal zou doen.

 

Omdat je op dit soort borrels je anders moet voordoen dan je bent kost dat super veel energie. Logisch dat je stiekem blij bent dat de Kerstborrel dit jaar niet doorgaat. 

 

 

 

Twee jonge vrouwen met champagne bij de kerstboom

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.