Zeggen wat je voelt

Gepubliceerd op 7 januari 2021 om 12:39

Niets zo lastig als praten over je gevoel. Je voelt van alles, maar kunt er de vinger niet opleggen of de juiste woorden ervoor vinden. Hoe geef je duidelijk aan wat je voelt? Als je alleen maar zegt ik voel me slecht of brak is dat te simpel en kan een ander daar niet zoveel mee.  

Maar nu is het benoemen van gevoelens voor heel wat millennials juist een probleem volgens het boek 'Is brak een gevoel?' van Ingelien Veldkamp en Laura Konijnenburg dat recent is verschenen.

En juist in deze Coronatijd is het belangrijk om te delen wat je voelt. 

Waarom dat zo is lees je hier onder.

Stil staan bij wat je voelt

Als je regelmatig stil staat bij hoe jij je echt voelt ben je beter in staat je gevoelens te kunnen onderscheiden en er bepaalde woorden aan te geven (emotiewoorden). Dat kun je leren door bijvoorbeeld regelmatig op te schrijven hoe jij je voelt, desnoods zet je er een emoticon bij om aan te geven wat je gevoel  precies is. Zeg bijvoorbeeld dat je je angstig, gefrustreerd, geïrriteerd of boos voelt en niet alleen maar dat jij je 'slecht of brak' voelt. Je kunt je voorstellen dat als jij beter kunt omschrijven wat je voelt anderen daar ook beter op kunnen inhaken. Ze begrijpen dan beter hoe jij je echt voelt. 

Waarom is dat belangrijk?

Benoemen wat je echt voelt en het delen met anderen is juist in deze Coronatijd hard nodig. Hoe beter jij kunt onderscheiden wat je voelt hoe groter de kans dat depressieve gevoelens niet de overhand krijgen. Juist nu is het super belangrijk om met elkaar te praten en elkaar te steunen. We weten we uit onderzoek van de Stitching Zelfmoordpreventie 113 dat veel jongeren kampen met weinig zelfvertrouwen en ook dat zij minder vertrouwen in anderen hebben. Maar om over je gevoel te praten moet je je kwetsbaar op durven te stellen.

Kwetsbaar durven zijn

Het is echter een hele uitdaging om je kwetsbaar op te stellen en te vertellen dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat. Vooral doordat het soms op social media lijkt of het met anderen geweldig gaat. Ook in tijden van Corona. Dan krijg je als jongere al snel het idee dat het aan jou ligt dat je niet kunt dealen met deze rottijd. Maar ik kan je wel vertellen dat het niet jouw schuld is dat jij je zo voelt. Het is een logisch gevolg van alle onzekerheid die er nu is en dat je niet weet wat de toekomst je gaat brengen. 

Als je praten lastig vindt

Je hoeft je niet voor je gevoelens te schamen, maar dat is vaak voor mannen nog moeilijker dan voor vrouwen. Als je er niet over praat worden negatieve gevoelens erger. Daarom is het belangrijk dat je praat. Soms is het moeilijk kwetsbaar te zijn bij familie of vrienden en ben je bang voor hun reacties. Dan is het fijn als je met iemand die minder dichtbij staat te praten.

Stuur me gerust een DM als je via Zoom met me wilt praten. Hoewel ik coach ben voor jonge vrouwen staat mijn hart ook open voor jonge mannen.

 

 

 

jonge man in pak in de zee

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.