Een HSP werkt toch liever thuis!

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 15:42

Uit recent onderzoek van Esther Bergsma en Susan Marletta Hart onder 300 hoogsensitieve werknemers blijkt dat veel HSP's door online werken en online overleggen een grote psychische belasting ervaren(52%). Verder is het gevoel van altijd klaar te moeten staan (voor de werkgever) en het gebrek aan me-time zwaar voor HSP's. 

Zijn er dan alleen maar problemen bij thuiswerken? Dat blijkt gelukkig niet zo te zijn.

Introvert

Voor een introverte HSP lijkt mij thuiswerken juist een voordeel omdat je meer tijd krijgt om ergens goed over na te denken. Als introvert reflecteer je namelijk voortdurend op jezelf, denk je na over gesprekken die je hebt gevoerd en verwerk je alle informatie diepgaand. Eerst denk je alle input goed uit en daarna maak je er een samenhangend verhaal van. Pas daarna kom je met jouw idee/mening naar buiten. Het lijkt mij gemakkelijker om je thuis goed voor te bereiden op een overleg of vergadering dan op het werk, omdat je minder afgeleid wordt door een drukke werkomgeving. Maar dat hangt uiteraard ook van je persoonlijke thuissituatie af.

Persoonlijke situatie

Introverten kunnen lang met een bepaalde taak bezig zijn. De meesten hebben Ausdauer en kunnen het lang volhouden om uiteindelijk een klus te fixen. Thuis heb je daar waarschijnlijk meer kans voor dan op het werk. Daar word je regelmatig gestoord door collega's die even iets aan je vragen.

Ook om gedreven aan een taak te kunnen werken heb je rust om je heen nodig. Concentreren lukt nu eenmaal beter als je niet wordt afgeleid. Maar heb je thuis door de lockdown nu bijvoorbeeld ruziënde kinderen om je heen, dan is het op kantoor misschien wel beter voor je.

Hoe jij het thuiswerken ervaart is dan ook erg afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden. Heb je thuis een goede werkplek, geen kinderen om je heen en meer rust dan op je werk, dan kan thuiswerken heel prettig zijn.

Privéleven  

Uit recent onderzoek van TNO  blijken thuiswerkenden, hsp's of niet, langer door te werken en productiever te zijn dan op het werk. Maar dat lijkt me geen voordeel voor de werknemer, eerder voor de werkgever!

De scheidslijn tussen werk en privéleven vervaagt bij thuiswerken als je niet oppast. Je werkt misschien door de week langer door dan goed voor je is en het is verleidelijk om ook in het weekend nog even iets voor het werk te doen. Zeker als je perfectionistisch bent, zoals veel HSP's, kan dit voor problemen zorgen.

Autonomie

Wat echter een groot voordeel van thuiswerken blijkt te zijn is de ervaren autonomie. Je ervaart nu eenmaal meer dat je thuis de touwtjes in handen hebt dan op het werk. Je maakt bijvoorbeeld een wandeling of doet een boodschap wanneer het jou uitkomt. Opmerkelijk is het feit dat uit het onderzoek van Bergsma en Hart blijkt dat HSP's ook al ervaren ze psychische belasting, minder me-time en een grotere werkdruk toch kiezen voor thuiswerken als hen dat gevraagd wordt. 

 

Je ziet dat thuiswerken voor menig introverte HSP prettig is als de omstandigheden thuis goed zijn.

Wil je meer weten over introversie en hoogsensitiviteit lees dan ook:

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.