HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » Conflict met baas is een belangrijke oorzaak van burnout

Conflict met baas is een belangrijke oorzaak van burnout

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 15:05

Hsp en burnout

Veel HSP's krijgen vroeg of laat te maken met een burnout. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op fysieke en mentale klachten, zoals hardnekkige spierpijn, slaapproblemen of somberheid en irritatie die erop wijzen dat je op een burnout afstevent.

De oorzaak van een burnout is afhankelijk van 3 factoren, daarbij zit ook een conflict hebben met je baas, dat volgens recent onderzoek van TNO een van de belangrijkste oorzaken is. 

Daarom is het belangrijk om op tijd in te grijpen.

Tikkende tijdbom

Burn-outklachten die zich opstapelen zijn als een tikkende tijdbom. Je gaat voortdurend over je grenzen heen. Je mentale flexibiliteit wordt minder en je kunt niet meer overzien wat je moet doen om 'weer’ gezond te worden. Een burnout is dan niet meer ver weg.

Oorzaken-3 factoren

De oorzaken van een burnout zitten bijna altijd in een
combinatie van:

  1. Persoonlijke omstandigheden zoals relatieproblemen thuis
  2. Problemen op het werk, zoals een te hoge werkdruk of een conflict met een leidinggevende
  3. Persoonlijkheidskenmerken zoals perfectionistisch zijn of geen grenzen kunnen stellen

Samenleving

Ook de samenleving draagt haar steentje bij aan burn-outklachten. Het leven gaat snel en kansen moet je grijpen en als je geen succes hebt ligt het aan jezelf. Factoren die allemaal bijdragen aan het ontstaan van burn-outklachten. 

Begripvolle baas

Uit het onderzoek van TNO blijkt nu dus dat een conflict hebben op het werk met je baas een van de belangrijkste oorzaken van een burnout is. HSP's zal dat niet verbazen. Zij zijn extra gevoelig voor een goede werksfeer en houden van harmonie. Het liefst gaan ze conflicten dan ook uit de weg, maar soms ontstaat een conflict gewoon. Zeker als je een baas hebt die niet zo empathisch is.

Goed nieuws

Een baas heb je helaas niet voor het uitkiezen. Niet iedereen heeft het geluk iemand te treffen die begrip voor je heeft, empathisch is, goed kan luisteren, je ruimte geeft zelfstandig te werken.....etc. 

Het goede nieuws is echter dat een baas die dat allemaal wel in huis heeft ervoor kan zorgen dat een burnout voorkomen kan worden of als je toch in een burnout bent geraakt, je weer op een fijne manier kunt integreren op je werk.

Vuurtje

Voor iedereen, en zeker als je hoogsensitief bent, geldt dat je een conflict niet moet laten voortduren. Het gaat namelijk aan je vreten en ondermijnd op den duur je gezondheid.

Daarom is het zaak een gesprek met je baas aan te gaan, hoe moeilijk je dat ook vindt. Schakel hierbij hulp in van derden en laat het er niet bij zitten.

Laat jouw vuurtje niet uitdoven!

 

 

 

 

 

 

  

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.