Bore out en HSP

Gepubliceerd op 13 februari 2021 om 14:06

Uitzichtloosheid

De uitzichtloosheid van de situatie in deze tweede lockdown is voor veel mensen een grote stressfactor. Daarnaast zorgen het sociale isolement en minder manieren hebben om te kunnen ontspannen ook voor veel stress. De angst om ziek te worden of dierbaren te zullen verliezen en zorgen om werk maken de stress er niet minder op.

Het is wachten op een burn-out lijkt het op het eerste gezicht, maar wist je dat je ook een bore-out kunt krijgen?

Een bore-out ontstaat als je steeds minder uitdagingen in je werk en in je privéleven hebt. De klachten lijken op die van een burn out, maar de oorzaak is verveling.

 

HSP en verveling

Ben je hoogsensitief dan heb je van nature al de neiging om je snel te vervelen. Niet zo gek dat je er in deze tijd last van kunt hebben. Hoewel je gevoelig bent voor te veel prikkels, kun je ook te weinig prikkels ervaren om je prettig te voelen.

In je werk zoek je onder andere intellectuele uitdagingen; is je werk iedere dag hetzelfde en door het thuiswerken super saai geworden. dan sluipt er verveling in. Het daarom belangrijk dat je de sleur gaat doorbreken.

Hoe doe je dat?

Stel jezelf dan een doel. 

Doel:

Maak een persoonlijk leerdoel voor je werk. Dan heb je het gevoel dat je je blijft ontwikkelen ipv dat de boel hopeloos stagneert. Zet een eigen projectje op waar jij je kwaliteiten in kwijt kunt.

Leer iets nieuws

Ga iets nieuws leren; kijk wat jou interesse heeft variërend van een cursus Spaans online volgen tot leren haken of breien.

Je bent lekker bezig en het is ook goed voor je brein. Jezelf blijven ontwikkelen is key, wil je niet als een uitgeknepen dweil op de bank belanden. Door iets nieuws te leren krijg je nieuwe energie en dat kun je in deze tijd goed gebruiken.

Perspectief

Deze tips kunnen je helpen om  perspectief te creëren , heb je dat te weinig dan kun je gedemotiveerd raken en somber worden. 

Wil je meer weten over burn-out of bore-out en hoogsensitiviteit? Neem dan gerust eens contact met mij op.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.