Eenzaam? Eigen schuld dikke bult?

Gepubliceerd op 14 maart 2021 om 16:05

We vergeten wel eens dat er voor Corona ook al sprake was van eenzaamheid. Vooral ouderen en jongeren waren voor de pandemie al eenzaam blijkt uit onderzoek. Gevoelens van eenzaamheid worden nu slechts versterkt door de lockdown.

Als je bijvoorbeeld alleen op je studentenkamer zit en maar 1 persoon per dag mag zien werkt dat bepaald niet mee. Je hebt daardoor vaker het gevoel dat je het in je eentje moet zien te redden. Daardoor kun je somber, angstig of eenzaam worden. 

Wat ook niet helpt is een gevoel dat het je eigen schuld zou zijn als je je eenzaam voelt.

Maar dat er geen sprake is van  'eigen schuld' lees je in deze blog.

Eigen schuld

Mensen die een gewoon sociaal leven hebben voelen zich ook regelmatig eenzaam. Dat wordt nu soms wat makkelijk vergeten. Vaak durven we er helaas niet voor uit te komen dat we eenzaam zijn. Er ligt een taboe op. Zeker voor Corona was dat het geval.

Voor Corona werd je er al snel van beschuldigd dat het aan jezelf lag als je eenzaam was. Dat jouw eenzaamheid kwam door een gebrek aan sociale vaardigheden of dat je last had van sociale angst. Het probleem lag bij jou was de duidelijke boodschap.

Maatschappij

Eenzaamheid is echter niet zo zeer een individueel probleem, maar eerder een maatschappelijk probleem. Dat komt doordat we in een prestatiemaatschappij leven waarin je wordt aangezet om het beste uit jezelf te halen. De lat steeds hoger te leggen en het liefst beter dan de ander te worden. Dat is ongezond voor het basisvertrouwen dat we van nature hebben. Je leert op deze manier dat je alleen nog maar op jezelf kunt vertrouwen. Niet zo gek dat je je dan eenzaam gaat voelen.

Hoogsensitief

In een prestatiesamenleving hebben hoogsensitieve personen het niet makkelijk. Zeker niet als je introvert bent en je erop gericht bent om te verbinden en anderen de ruimte te geven. Wordt het ieder voor zich dan kun je je daardoor als HSP knap eenzaam gaan voelen.

 

Je ziet dat je eenzaam voelen helemaal niet iets met jou te maken hoeft te hebben, maar dat je het moet zien in een groter verband. Het komt vooral door de manier waarop onze samenleving is ingericht.

 

Voel jij je eenzaam en wil jij je graag verbinden met anderen? Stuur een vriendschapsverzoek naar  Diana Badoux en je krijgt een uitnodiging om lid te worden van de besloten Facebookgroep voor introverte hoogsensitieve vrouwen.  

 

 

eenzame jonge vrouw op stoel voor het raam

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.