HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » Het lijkt wel of je tegenwoordig nergens meer mee mag zitten.

Het lijkt wel of je tegenwoordig nergens meer mee mag zitten.

Gepubliceerd op 13 maart 2021 om 14:37

Word je die positivo's soms ook zo zat? Die mensen die steeds zeggen dat het wel goed komt, dat je vooral positief moet blijven. 

Het zijn meestal goedbedoelde dooddoeners, maar er zit ook iets in van; ik wil jouw geklaag niet horen. Dik kans dat je je na zo'n reactie op jouw zorgen nog rotter gaat voelen.

Dat je negatieve emoties ervaart als je failliet bent, ziek bent of nauwelijks sociaal contact hebt is heel normaal. Maar het lijkt tegenwoordig wel of je nergens mee mag zitten.

 

Daarom gaat deze blog over hoe je troost kunt bieden.

Onderdrukken

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je negatieve emoties beter kunt omarmen. Gevoelens van pijn, verdriet of angst doorvoelen is beter dan ze weg te stoppen. Het heeft ook geen zin omdat te doen, ze duiken toch wel weer op in je hoofd. 

Voel jij je rot en je uit dat, dan is het wel zo fijn als iemand daar aardig op reageert. Dan voel je je getroost.

Troost

Zegt een vriend/in :'Wat rot voor je dat je dit of dat meemaakt.' Dan voel jij je gezien en gehoord. Dat is meestal al genoeg om je ietsjepietsie beter te voelen. 

Wat ook helpt 

Ten eerste helpt het erkennen van het gevoel van de ander door te zeggen; 'wat naar voor je' en ten tweede kun je vragen of je die persoon ergens mee kunt helpen: 'Kan ik iets voor je doen?' Of je hulp aanbiedt hangt uiteraard af van de relatie die je met iemand hebt, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. In een ander geval kun je zeggen; 'Ik hoop voor je, dat het beter zal gaan/ een oplossing komt...etc.

 

Allerlei tips geven van 'maak eens een wandeling' tot  'ga lekker met vakantie' slaan echt niet aan bij degene die troost zoekt. Ook al zijn tips goedbedoeld, ze zorgen bij de ander voor het gevoel niet begrepen te worden.

 

Je ziet dat je best aardig kunt reageren op iemands zorgen, pijn of verdriet. Maar een 'komt wel goed schatje', schiet er bij mij ook nog wel eens uit!

Macht der gewoonte?

 

 

 

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.