HSP: Goed zoals je bent

Gepubliceerd op 6 maart 2021 om 12:44

Soms vindt een HSP het moeilijk om zichzelf te accepteren. Accepteren wie je bent met al je mooie en minder mooie kanten.

Vooral als er als kind niet onvoorwaardelijk van je werd gehouden, omdat je niet voldeed aan de verwachtingen van je ouders, is het lastig om jezelf te accepteren zoals je bent: introvert en hoogsensitief.

Als je steeds de boodschap krijgt dat je niet ok bent ga je je een buitenbeentje voelen. En dat is niet gezond. Gelukkig kun je jezelf wel leren waarderen voor wie jij bent.

Basisbehoefte.

Ergens bij horen is een diepgewortelde basisbehoefte van ieder mens. Niet zo gek dat je je bedreigt voelt wanneer je denkt er niet bij te horen en je je daardoor voorzichtig opstelt en niet veel van jezelf prijs wilt geven. Je laat jezelf  niet zien omdat het je kwetsbaar maakt. Als je echter niet jezelf kunt zijn, kun je jezelf ook minder goed accepteren.

Aardig zijn voor jezelf

Jezelf accepteren betekent dat je aardig moet leren zijn voor jezelf. Dat je jezelf accepteert als mens. Dat je leert inzien dat niemand perfect is en dat je er mag zijn met al jouw mooie en minder mooie kanten. Super belangrijk wil je een tevreden gevoel over jouw leven ontwikkelen.

Zelfwaardering

Dat wil echter niet zeggen dat je niet verantwoordelijk bent voor hoe jij je gedraagt, dus hoe je doet. Dat is een ander verhaal. Leer jezelf te waarderen op grond van jouw persoonlijkheid; jouw introverte hoogsensitiviteit is daar een onderdeel van. 

Perfectionisme

Leren jezelf te accepteren betekent ook dat je niet steeds in de weer moet zijn met een verbeterde versie van jezelf. Of dat je je bijvoorbeeld extraverter gaat gedragen om er toch bij te horen. Focus op dingen die je goed vindt van jezelf. 

Onderzoek dat eens bij jezelf:

  • Schrijf bijvoorbeeld iedere dag een paar mooie momenten op die je hebt meegemaakt; bijvoorbeeld dat een vriendin je belde om haar zorgen te delen omdat jij zo goed kunt luisteren of dat een collega jou een compliment maakte omdat je zo vriendelijk reageerde op haar mail.

Accepteer dat je net als ieder ander kwetsbaar bent

  • Sta jezelf toe om ergens onzeker over te zijn of ergens bang voor te zijn. You're only human! 

Ga uit van je eigen waarden

  • Maak duidelijk waarom je iets zegt of doet. Leef vanuit jouw waarden. Jij bepaalt wat je belangrijk vindt en daar mag je voor uit komen. Je waarden zeggen iets over wie jij bent; hoe jij in het leven staat. Dat draagt eraan bij om jezelf 'Goed te vinden zoals jij bent.'

 

Je ziet dat zelfacceptatie vaak niet vanzelf gaat en dat je er een beetje je best voor moet doen. Je bent die investering dubbel en dwars waard. Bovendien zorgt zelfacceptatie voor minder kans op een depressie of angstige gevoelens, dus maak er werk van zou ik zeggen.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.