Zelfacceptatie: 4 tips voor HSP's

Gepubliceerd op 27 maart 2021 om 13:46

Vergelijk jij jezelf vaak met anderen? Dan ben je niet de enige. Hoewel we weten dat het niet goed is onszelf steeds te vergelijken met anderen die het beter doen of beter hebben, doen we dat toch. Dat komt doordat er nu eenmaal ook altijd sprake is van concurrentie tussen mensen. Jammer want het kan er toe leiden dat je jezelf minder gaat accepteren voor wie jij bent.  

Daarom in deze blog 4 tips voor meer zelfacceptatie en waardering.

Vergelijken met anderen

Meestal kijk je naar wat een ander allemaal kan of heeft, zoals; een goede opleiding, mooie baan, fijne vrienden, aardige ouders, mooi gezicht...etc.

Mensen vergelijken zichzelf nu eenmaal met anderen die in hun ogen 'beter' zijn of het 'beter doen'.

Zelfs bij goede vrienden kun je daar last van hebben. Naast vriendschap of je verbonden voelen met iemand is er nu eenmaal ook sprake van concurrentie tussen mensen.

Je bent bv. dol op een vriendin, maar alles lijkt haar zo makkelijk af te gaan; ze heeft een leuke baan of heeft binnen no-time woonruimte. Terwijl het bij jou maar niet wil lukken.

Je kunt je daardoor minder waard voelen dan jouw vriendin. Je bent blij voor haar zijn, maar tegelijkertijd zegt het stemmetje in jou: 'Waarom lukt dat mij nou niet?'

Hoewel super menselijk om zo te reageren helpt het niet om een fijn gevoel over jezelf te ontwikkelen.

Wat wel helpt is om minder op anderen te letten en je focus naar jezelf te verplaatsen.

 

4 tips voor zelfacceptatie

  • Focus vooral op dingen die je goed vindt van jezelf. Maak een lijstje van eigenschappen waar je trots op bent en lees ze regelmatig door.
  • Geef jezelf iedere dag een compliment voor iets dat je goed hebt gedaan. Hang een post-it op de koelkastdeur om je eraan te herinneren dat je jezelf een compliment moet geven.
  • Spreek tegen jezelf in dat complimentje: zeg bv.(Nora)........je kunt trots zijn op jezelf,' als je vandaag hebt gesport ook al had je er helemaal geen zin in. Het heeft meer effect als je je eigen voornaam gebruikt in het compliment.
  • Vergelijk jezelf niet de hele dag op Instagram met anderen die alles zo goed voor elkaar lijken te hebben, bedenk dat het vaak mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Volg mensen eens een tijdje niet als je last hebt van alle 'toffe dingen' die ze meemaken.

 

Wil jij leren jezelf te accepteren en zelfvertrouwen te ontwikkelen, neem dan gerust contact met me op.

 

 

jonge vrouw die ernstig kijkt

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.