HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » Omgaan met kritiek; 6 tips voor HSP's

Omgaan met kritiek; 6 tips voor HSP's

Gepubliceerd op 21 maart 2021 om 15:15

Niets zo lastig als omgaan met kritiek. Sommige mensen laten kritiek makkelijk van zich afglijden, anderen hebben daar meer moeite mee.

Heel wat HSP's vinden kritiek krijgen lastig. Dat komt doordat ze al zo kritisch zijn op hun eigen gedrag. Geeft iemand dan kritiek dan komt dat extra hard aan.

Gelukkig kun je wel leren hoe je beter met kritiek om kunt gaan.

 

Hoe doe je dat?

 

Blijf kalm; voor jou als HSP extra moeilijk. Je hart klopt in je keel, je krijgt klotsende oksels of gaat beven van ingehouden woede. Haal even diep adem en tel tot 10 voordat je reageert.

Blijf luisteren; probeer te blijven luisteren naar wat iemand echt zegt en niet wat je denkt te horen. Bijvoorbeeld dat je bij kritiek op  werk dat je hebt verricht het te persoonlijk opvat.

Reageer op een goed moment; neem de tijd voor een reactie. Als je erg boos of verdrietig bent kun je altijd zeggen dat je er  een ander moment op terug wilt komen. Zo voorkom je dat je in de verdediging schiet en nare dingen gaat zeggen, waardoor alles alleen maar erger wordt.

Praat erover met iemand; bespreek de kritiek die je hebt gekregen met iemand die je vertrouwt. Misschien is de kritiek wel onterecht. Bespreek je het voorval met iemand anders dan kun je er objectiever naar kijken. Het zou zo maar kunnen dat de kritiek meer zegt over de ander dan over jou. Is de kritiek echter terecht dan kun je daar juist je voordeel mee doen en er iets positiefs uit halen.

Vraag om voorbeelden; soms krijg je kritiek op allerlei punten tegelijkertijd. Dat is voor jou als HSP erg onoverzichtelijk. Je weet dan niet waarop je moet reageren en kunt daardoor erg emotioneel worden. Ga je later in gesprek met degene die kritiek had op jouw gedrag vraag dan om concrete voorbeelden. Daar kun je beter op reageren.

Empathie; hoe moeilijk het ook is probeer er achter te komen waarom iemand kritiek had. Misschien was diegene bezorgd en kwam hij/zij daarom wat bot uit de hoek. Als je de reden weet achter de kritiek, kun je de kritiek beter begrijpen.

 

Kun je slecht tegen kritiek? Dat heeft vaak te maken met weinig zelfwaardering. Wil je weten hoe je meer waardering en vertrouwen in jezelf krijgt. Neem dan gerust eens contact met me op.

 

 

jonge vrouw en kritiek op het werk

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.