HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » 4 tips om jouw jumping monkey te kalmeren

4 tips om jouw jumping monkey te kalmeren

Gepubliceerd op 3 april 2021 om 15:00

Een HSP-brein staat altijd 'aan'. Doordat je veel prikkels waarneemt en zodoende gedurende de dag heel wat informatie te verwerken krijgt, zit je hoofd 's avonds bomvol met allerlei gedachten. Die buitelen ook nog eens over elkaar heen. Beter bekend als de jumping monkey. 

Die gedachten lijken vaak op 'zorgen hebben over' of piekeren. Meestal gaan ze niet over alleen maar leuke dingen, toch?

Je wordt er soms doodmoe van. Gelukkig heb ik ontdekt wat ik kan doen om die aap met zijn verontrustende praatjes  een beetje te kalmeren en ik wil deze tips graag met jou delen.

Hou een dagboek bij:

Probeer dagelijks een kwartiertje op te schrijven wat er allemaal door je hoofd springt.

Als je regelmatig in de rol van de verteller kruipt neem je afstand van al die wervelende gedachten. Vooral van dat innerlijke stemmetje dat overal commentaar op levert.

Praat tegen jezelf:

Praat tegen jezelf alsof je een andere persoon bent; zo neem je afstand van wat je denkt. Zeg: .....vul hier je voornaam in.....

dus bv. Nora, je moet kalmeren, ga iets doen waar je rustig van wordt. Wat vond je andere keren fijn om te doen als je hoofd overliep? O ja, opruimen.

Praat met iemand:

Je schept ook orde in je hoofd door je gedachten met iemand te delen. Als je vooral een 'vol hoofd' hebt door werk gerelateerde dingen zoek dan iemand die in een vergelijkbare situatie zit, een bevriende collega bijvoorbeeld. Die zal je goed kunnen begrijpen en op een zinvolle manier reageren.  

  Breng orde aan in je omgeving:

  De ruimte om je heen is erg belangrijk als je hoofd 'vol' zit. Het kan helpen om dingen om je heen te ordenen. Zoals je werktafel opruimen of een keukenkastje opnieuw indelen omdat er steevast iets uitvalt, als je het deurtje opendoet. Kleine opruimklusjes helpen al om rust in je hoofd te krijgen.

   

  Je ziet dat je echt wel iets kunt ondernemen tegen die springende aap in je hoofd. Wil je er met mij over praten neem dan gerust contact met me op via onderstaand formulier.

   


  «   »

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.