5 werktips voor introverte HSP's

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 14:50

Ik ben een introverte HSP en vond het vroeger lastig om me staande te houden in een wereld vol extraverte mensen. Ik voelde me vaak niet gezien en liet me de mond snoeren door extraverte types.

Gelukkig heb ik daarin mijn eigen weg gevonden en laat ik me niet snel meer opzij blazen. Ik doe dat echter wel op mijn manier en niet door me extraverter te gaan gedragen dan ik ben.

Door mijn werk als coach merk ik dat veel jonge vrouwen het best lastig vinden om voor zichzelf op te komen. Vooral op de werkvloer kan het voor problemen zorgen, omdat er gemiddeld meer extraverten rondlopen. 

 

Een extravert kan er niets aan doen dat hij/zij extravert is, net zoals een introvert er niets aan kan doen introvert te zijn. Blijf bij jezelf en benadruk wie je bent met de volgende tips: 

 

5 Tips voor jou!

  • Vergelijk jezelf niet met extraverten. Iedereen heeft zijn/haar eigen kwaliteiten. Je hebt kwaliteiten die jouw extraverte collega niet heeft; je overziet bijvoorbeeld waarom een project mogelijk voor problemen gaat zorgen en jouw collega niet. Kaart het aan. Zo benadruk je jouw kwaliteit; je neemt dingen nu eenmaal scherp waar en overziet het grote geheel snel.
  • Accepteer dat de ander zo in elkaar steekt en veroordeel niet.
  • Maak aan je baas duidelijk welke taken op het werk je graag wilt doen; een leidinggevende kan geen gedachten lezen.
  • Benoem dingen die je niet prettig vindt; valt een collega je bv. steeds in de rede, zeg dan rustig dat je je zin wilt afmaken. Vaak heeft een extravert zelf niet in de gaten dat hij/zij je voortdurend onderbreekt..
  • Zoek andere introverten op het werk, die zijn er echt wel. Dat hoeven niet direct HSP's te zijn, introvert zijn is een gedeelde eigenschap. Het is belangrijk je met anderen te verbinden omdat je je anders een buitenbeentje gaat voelen.

 

Je ziet dat je op jouw manier ook invloed kunt hebben, daarvoor hoef je niet extraverter te worden.

Wil je meer lezen over hoogsensitiviteit en werk?

Abonneer je dan op de nieuwsbrief. Hieronder kun je naam en email-adres invullen.

 

twee vrouwelijke collega's

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.