Wat is jouw talent?

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 14:14

Vraag jij jezelf wel eens af waarin jouw kracht zit, wat jouw talenten zijn? Soms denk je misschien; Wat kan ik nu eigenlijk?

Ben je hoogsensitief dan zie je vaak je talenten niet, pas als een ander je er op wijst denk je WAT is dat een talent? Het is toch heel gewoon dat je handig bent in het bedenken van nieuwe dingen of dat  het je zo makkelijk af gaat om met empathie naar iemands verhaal te luisteren.

Al lijkt het vanzelfsprekend het is super belangrijk om meer stil te staan bij de dingen waarin jij van nature goed bent zodat je die talenten kunt inzetten in je dagelijks leven en je werk. Maar hoe weet je nu wat jouw talenten zijn, daarover gaat deze blog.

Hoe kom je erachter?

Ga op onderzoek uit:

 • Als je bezig bent met iets waarin jij goed bent vliegt de tijd
 • Je kijkt er naar uit om je ermee bezig te houden
 • Je bent tevreden nadat je ermee bezig geweest bent
 • Je bent erna lichamelijk moe, maar geestelijk opgeladen
 • Je vindt jouw kwaliteit heel gewoon, omdat het als vanzelf gaat

Talent versus valkuil

Talent hebben voor iets bv. dat je een doorzetter bent, kan echter ook je valkuil worden. Omdat je zo in je talent opgaat heb je soms niet in de gaten wanneer het contraproductief wordt. Bv. als doorzetten zich ontwikkelt tot doordrammen.

Vaak merk je pas dat je doorschiet in je talent of kwaliteit als je omgeving dat aangeeft. Hoor je vaak opmerkingen die vertellen dat het misschien een tandje minder moet, luister er naar en stel je talent bij. 

Wat gaat je niet goed af?

Ben je ergens slecht in, ga dan in ieder geval niet proberen om er beter in te worden. Je talent versterken werkt nu eenmaal beter dan met hangen en wurgen iets willen ontwikkelen waarin je slecht bent.

Omdat dingen doen die je niet zo goed kunt je veel energie kosten is het handig om naar  jouw energievreters te kijken.

Hoe herken je taken die jou niet goed af gaan?

 • Je ziet er als een berg tegen op ze te doen
 • Terwijl je ermee bezig bent wordt je afkeer of ongemak steeds groter
 • Iedere minuut die je ermee bezig bent lijkt een uur
 • Na afloop voelt het of je de Mount Everest hebt beklommen en voel je je ontevreden
 • Je bent super opgelucht  wanneer de klus klaar is

Energiegevers en -vreters noteren 

Iets dat jij van nature heel makkelijk doet geeft je mentaal energie. Andersom is het zo dat iets waarin je slecht bent  veel energie kost. Noteer je regelmatig wat jou energie kost en energie geeft dan krijg je een beter beeld van jouw talenten. Het werkt het beste als je daarvoor een dagboek gebruikt:

 • Neem een kop thee of iets anders en leg je dagboek klaar. Leg het op een tafeltje of bv. bij het plekje op de bank waar je meestal zit. Maak er een ritueel van, dat vergroot de kans dat je je er aan houdt.
 • Schrijf een maand lang iedere dag bv., na het eten 's avonds, in een kwartiertje op waarvan jij energie kreeg vandaag.
 • Schrijf op welke activiteiten jij vandaag super vermoeiend vond.

 

Maak na een maand de balans op. Hoe meer energievreters jij hebt genoteerd hoe groter de kans dat jij te weinig jouw talenten gebruikt. Dan kun je bewust gaan zoeken naar manieren waarop jij kunt zorgen dat jouw unieke kwaliteiten veel meer tot hun recht kunnen komen. 

 

Wil je samen onderzoeken hoe je jouw talenten beter kunt gebruiken, neem dan gerust contact met me op.

 

 

 

 

 

 

 

talent inzetten

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.