Ben jij een angsthaas?

Gepubliceerd op 29 april 2021 om 13:17

Als je een angsthaas bent:

Het klinkt zo negatief angsthaas, maar volgens de Chinese dierenriem heeft een haas heel wat kwaliteiten; ze is strategisch, zorgvuldig, vriendelijk, verfijnd, intelligent, ambitieus en deugdzaam. Dus zo slecht is het niet als je een Haas bent.

Dat neemt niet weg dat menige angsthaas er flink van baalt als angst de kop op steekt, al is het ook weer niet het einde van de wereld.

Maar waarom heb je als HSP er soms last van en kun je er iets aan doen? Daar gaat deze post over. 

 

De beer in het bos

Soms bekruipt je een angstig gevoel als je hoogsensitief bent; alsof er iets ergs te gebeuren staat. Je lijf geeft aan dat er spanning is, maar je kunt er de vinger niet opleggen. Misschien heb je last van rare kriebels in je buik of een benauwd gevoel op je borst, maar je hebt geen idee waar het vandaan komt. Niet zo gek dat je dan angstig wordt.

Sta je oog in oog met een beer in het bos, dan begrijp je waarom je bang bent. Je bevriest of rent keihard weg, al schijnt dat laatste niet slim te zijn omdat de beer dan juist achter je aan komt.

Maar angst voelen als er geen directe aanleiding lijkt te zijn? Super scary!

Je kunt gaan hyperventileren, klamme handen krijgen, misselijk worden.....soms denk je zelfs dat je dood gaat.

Angstbui gaat over

Super vervelend natuurlijk, maar op zich is er niet zoveel aan de hand. Zo'n angstbui gaat vanzelf weer over.
Het helpt niet om de angstgevoelens te onderdrukken of er voor weg te lopen. Het enige dat helpt is accepteren dat die angst er van tijd tot tijd is en dat ook deze bui weer voorbij zal drijven.

Waarom hebben sommige HSP's er last van?

Scherp waarnemen

Ben je hoogsensitief dan neem je sterker waar dan de gemiddelde mens dat doet; bovendien denk je ook dieper na over alles dat je meemaakt.

Zeker in een tijd waarin er veel gebeurt in de samenleving, zoals nu met Corona, of in je persoonlijke leven kun je last van prikkels hebben zonder dat je dat beseft. Dat veroorzaakt soms angst.

Wat helpt als je bang wordt?

Probeer rustig te blijven, ga even wandelen en probeer je gedachten te relativeren; word je toch ineens heel angstig; laat de bui voorbij drijven. Veroordeel je zelf niet; je hoeft je er echt niet voor te schamen.
Wees gewoon lief voor jezelf en accepteer wat je voelt. It's only human!

 

 

angsthaas

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.