HSP en pesten op de werkvloer

Gepubliceerd op 22 mei 2021 om 16:09

Sommige introverte HSP's hebben nare ervaringen met gepest worden. Als kind, maar ook als volwassene, want helaas gaat pestgedrag later ook vaak door op de werkvloer. 

Een HSP voelt zich vaak een buitenbeentje, zeker als je als kind vaak te horen hebt gekregen dat je 'overgevoelig' bent of een 'aansteller'. Word je daarmee gepest dan richt dat flinke schade aan.

Wist je trouwens dat het gevoel er niet bij te horen of buitengesloten te worden hetzelfde effect op je brein heeft als fysieke pijn?

Op mentaal gebied zijn de gevolgen van pesten groot.

 

Wat zijn de gevolgen van gepest worden

  • je kunt je erg eenzaam voelen
  • je kunt depressief worden
  • je kunt angsten ontwikkelen
  • de kans is groot dat je anderen niet meer durft vertrouwen
  • je kunt weinig zelfvertrouwen hebben

Schaamte en schuld

Of het al niet erg genoeg is dat je gepest wordt is het effect ervan vaak dat jij jezelf de schuld geeft van het pestgedrag. 'Ik ben ook te gevoelig,' ga je denken of 'Ik ben gewoon een 'loser'.

Vaak durf je er niet voor uit te komen dat je gepest wordt omdat je je schaamt. Alsof jij verantwoordelijk zou zijn dat jou dit overkomt. Natuurlijk is dat niet zo, maar je kunt het wel zo ervaren

Corona

De Coronacrises lijkt pesten op de werkvloer te verergeren.

Uit onderzoek van het CNV onder 2500 werknemers blijkt dat er heel wat gepest wordt op de werkvloer sinds Corona. Vooral in de zorg is een goede sfeer vaak ver te zoeken is. Een kwart van het zorgpersoneel zegt dat de sfeer op het werk slechter is dan voor de Coronacrisis. 1 op de 3 zorgmedewerkers heeft te maken gehad met treiteren of ander pestgedrag. 

Heel verdrietig, want er zijn aardig wat HSP's werkzaam in de zorg en wellicht zijn ook zij slachtoffer van pesten.

 

Heb jij nare ervaringen met pestgedrag? Laat het er niet bij zitten en zoek hulp.

Je bent het zó waard!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.