Waar komt jouw angst vandaan?

Gepubliceerd op 18 juli 2021 om 09:41

Ben je hoogsensitief dan ben je gevoeliger voor angstklachten dan de gemiddelde mens. Jouw hoogsensitieve brein neemt alles nu eenmaal scherp waar, dat geldt ook voor prikkels die er op kunnen wijzen dat er gevaar dreigt.

Nu is dat natuurlijk prima als je belaagd wordt door een gevaarlijke grommende hond en je direct in een freeze-modus laat belanden, maar heb je die reactie ook als een je puppy ziet, dan is er meer aan de hand.

Hoe dat kan gebeuren daarover gaat deze blog.

Het emotionele brein

Stel je fietst lekker tussen de weilanden door op een mooie dag en er staat plotseling een hond op het pad ter hoogte van een boerderij. Je ziet al zijn houding dat hij je niet zo maar zal laten passeren. En ja hoor als je dichterbij komt gromt hij diep in zijn keel en fixeert jou met zijn ogen. Je beseft dat dit foute boel is. Met zwetende handen en kloppend hart stap je van je fiets af. Je bent als bevroren. En dat is maar goed ook, want de hond die merkt dat jij niet op zijn terrein zal komen druipt na een paar minuten af. Opgelucht haal je adem.

Mismatch

Jouw hersenen hebben via jouw ogen het signaal van de gevaarlijke hond in de amandelkernen of amygdala ontvangen; het gebied waren emoties worden gevormd.

Heel snel beslist jouw brein wat nu de beste oplossing is: bv. er is gevaar, bevries! Hierna wordt de gebeurtenis opgeslagen in het geheugen.

Jouw geheugen onthoudt dus de gebeurtenis van de gevaarlijke hond die je ooit bent tegengekomen of hebt gezien in een film. Maar doordat er bij de info verwerking soms iets mis gaat, herinnert  jouw brein situaties die erop lijken. Vervolgens stuurt het waarschuwingen wanneer het niet nodig is, zoals bij het zien van een puppy. Je bevriest weer als een stalagmiet. (zo'n rechtopstaande druipsteen)

De reactie die je nu hebt (het zien van een puppy) past dan niet meer bij de oorspronkelijke gebeurtenis. 

Waakzaam brein

Hoe vaker er onnodige waarschuwingen door jouw brein worden afgevuurd, hoe waakzamer jij wordt. Je brein staat dan te gevoelig afgesteld en je voelt angst die eigenlijk helemaal niet nodig is. (puppy)

In een nieuwe situatie die enigszins lijkt op die uit het verleden haalt jouw brein de herinnering op die het makkelijkst voorhanden is. In dit geval de herinnering van de gevaarlijk grommende hond.

 

Hoe kom je daar van af? Er zijn veel manieren om je angsten te lijf te gaan, maar om te beginnen moet je accepteren dat je die angst hebt.

 

Wil je eens praten over jouw angsten en wat je eraan kunt doen neem dan gerust contact met me op.

 

 

 

 

vrouw met grote angstige ogen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.