HSP coach voor introverte vrouwen » Blogs voor hoogsensitieve vrouwen » Wat doe je met emoties van anderen als HSP?

Wat doe je met emoties van anderen als HSP?

Gepubliceerd op 2 september 2021 om 14:26

boze jonge vrouw

Als HSP neem je de emoties van anderen sterk waar; je verplaatst je gemakkelijk in iemand anders en leeft intens mee met het leed van de ander. Dat dit niet altijd gezond is voor een HSP blijkt uit het feit dat veel HSP's aangeven (onderzoek van Esther Bergsma) dat ze zelfs zo gevoelig zijn voor de stemming van anderen dat ze zich de hele dag daardoor onprettig voelen. In deze post gaat het over die onbewuste besmetting van emoties  en hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet door adermans emoties overspoeld raakt.

Onbewuste besmetting

Je hebt het meestal niet direct in de gaten, maar je neemt automatisch en onbewust andermans gevoelens over. Zeker omdat HSP's meer 'spiegelneuronen' hebben dan niet HSP's. Daardoor spiegel je de emotie van de ander gemakkelijk; je kopieert als het ware zijn of haar gevoelens. Vrolijke of blije gevoelens kopiëren is natuurlijk fijn, maar helaas zijn we juist gevoelig voor de negatieve gevoelens van anderen. Zien lijden doet immers lijden. 

Onderscheid emoties

Daarom is het heel belangrijk om duidelijk onderscheid te leren maken tussen je eigen emotie en de emotie van een ander. Want  kopieer je die emotie van een ander dan kun je zelf flink van streek raken. Kijk eens naar het volgende voorbeeld:

Stel je gaat vrolijk naar kantoor, maar als je een poosje aan het werk bent bekruipt je een naar gevoel, je voelt je gespannen en niet op je gemak. Het is belangrijk om te onderzoeken waar die omslag vandaan komt. Wat zie je op je werk wat ervoor zorgt dat jouw vrolijkheid als sneeuw voor de zon verdwijnt?

Non-verbale signalen

Vooral een HSP is er goed in om non-verbale signalen op te pikken van anderen zoals een chagrijnig gezicht, een diepe zucht of fronsende wenkbrauwen. Al die signalen neem je scherp waar en daar blijft het niet bij. De gevoelens die daarbij horen neem je ook over.

Jouw gevoeligheid voor het waarnemen van subtiele zaken plus het feit dat jij je gemakkelijk kunt verplaatsen in een ander heeft soms helaas dus ook een keerzijde; je neemt negatieve gevoelens makkelijk over en ik vertel je niets nieuws; daar word je doodmoe van.

HSP en empathie

Super om je snel in iemand anders te kunnen verplaatsen, maar na een poosje put het je uit. Daarom is het belangrijk om op tijd een time-out te nemen. Dus is een collega, vriendin of partner somber, neem dan af en toe een moment om uit die negatieve sfeer te stappen. Dat is niet egoïstisch mocht je dat denken, maar broodnodig om zelf overeind te blijven.

Overspoelen met emoties

Nare emoties van de ander kunnen je ook overspoelen, zeker als het om iemand gaat die je erg dierbaar is zoals je kind of een partner die het moeilijk heeft.

Hoewel het niet gemakkelijk is voor een HSP om niet intens mee te gaan in het leed van iemand van wie je houdt kun je toch leren om je niet door die nare gevoelens te laten overspoelen. Mediteren bijvoorbeeld kan je daarbij helpen. Je leert hierbij om met een gevoel van warmte en zorgzaamheid naar de ander te kijken, zonder dat je daarbij de emotie van de ander overneemt. 

 

Wil je eens praten over overweldigende emoties en wat je hieraan kunt doen neem dan gerust contact met me op.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.