HSP en ambitie

Gepubliceerd op 20 november 2021 om 12:25

Jonge vrouwen zijn ambitieus

Jonge vrouwen willen graag werk hebben dat ertoe doet. Carrière maken staat hoog op hun agenda. En daar is niets mis mee natuurlijk, maar soms luisteren ze te weinig naar zichzelf. Naar wat ze nodig hebben. Ze letten niet op signalen die erop wijzen dat ze in hun streven naar zelfstandigheid en vrijheid soms vaak over hun grenzen heen gaan.

Ze leggen de lat vaak hoger dan goed voor hen is en plegen zo roofbouw op henzelf. Deze blog gaat erover waarom ze dat doen en waarom hoogsensitieve vrouwen extra op hun gezondheid moeten passen en wat je kunt doen aan overprikkelende situaties.

 

Alles moet perfect zijn

Jonge vrouwen zijn  vaak super streng voor henzelf; ze mogen geen fouten maken, ze schamen zich voor hun imperfectie en voelen zich schuldig als ze niet de doelen halen die ze zich gesteld hebben. Daarnaast vergelijken ze henzelf voortdurend met anderen op social media. De succesverhalen daar zorgen alleen maar voor nog meer twijfel en onzekerheid. Bovendien werkt het enorm verslavend om steeds op Instagram te kijken waar anderen zich mee bezig houden. Dat kost veel tijd. Tijd die ze niet hebben omdat ze het meestal superdruk hebben; werk, studie, gezin, vrienden, sporten, er leuk uit moeten zien, het huis leuk ingericht en opgeruimd......etc.

 

Creativiteit en Millennials

Hoe iemand in het leven staat is afhankelijk van veel factoren. Al die factoren bij elkaar zorgen ervoor dat je bent wie je bent. Met jouw sterke en zwakke kanten, die horen allebei bij jou.

Jouw temperament, opvoeding, sociale context en levensgebeurtenissen (life-events) zijn factoren die een rol spelen. Maar ook de tijdgeest doet dit.. Vrouwen die geboren zijn tussen 1985-2000 horen bij de Millennials; een groep die bekend staat om creativiteit, ambitie en grenzeloosheid. 

 

Hoogsensitief temperament

Behoor jij tot de millennials en heb je een hoogsensitief temperament dan leef je intens, je merkt veel op in je omgeving en verwerkt alle informatie die je krijgt uit fysieke, emotionele en sociale prikkels, grondig in jouw hersenen. Dit proces kost tijd en energie. En omdat je tijd nodig hebt om te herstellen brengt je dat nogal eens in tijdnood. Zeker als je veel ballen tegelijkertijd in de lucht moet houden. Jouw temperament in combinatie met alle bovengenoemde factoren maakt je kwetsbaar en gevoeliger voor stres. Daardoor wordt de kans groter om in een  burn-out  terecht te komen, omdat je lijf (en geest) op een gegeven moment zegt STOP; tot hier en niet verder.

Nu kun je eigenwijs zijn en denken dat het niet zo'n vaart zal lopen, maar het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die voortdurend stress ervaren niet meer in de gaten hebben dat hun stress-level steeds hoger wordt. En in plaats van gas terug te nemen, er nog een schepje bovenop doen.

 

Noteer stress-signalen

Daarom is het super belangrijk dat je vaker stil staat bij hoe je leeft en werkt en alert wordt op signalen die erop wijzen dat je last hebt van stress of overprikkeling.

Bewustwording is key, zodat je vervolgens op tijd kunt ingrijpen als de stress dreigt op te lopen.

Begin daarom vandaag nog met het bijhouden van een dagboek. Hoe meer jij je ervan bewust wordt wat overprikkeling of stress met je doet, hoe sneller je iets aan overprikkelende situaties kunt gaan doen. 

 

 

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.