Meer veerkracht in 2022 voor HSP's

Gepubliceerd op 30 december 2021 om 16:59

winterlandschap

Wist je dat je veerkrachtiger kunt worden als je op een positieve manier met stress omgaat?

Als je stress alleen als slecht ziet, vergeet je gemakkelijk dat stress-signalen jou ook waarschuwen. Door te luisteren naar die signalen word jij je meer bewust van dingen die ervoor zorgen dat jij overprikkeld of gestrest raakt.

Hoe was jou dag?

Ga vandaag bv. eens na waardoor jij last had van stress. Misschien wilde je de kids achter het behang plakken omdat ze zo druk waren of kwam je geliefde ineens op het geweldige idee om de keuken te schilderen in de kerstvakantie.

Je merkt aan het eind van de dag dat je je super onrustig voelt. En dat met nog meer dan een week vakantie voor de boeg. Help!

Wat kun je doen?

Je kunt alles over je heen laten komen en af en toe uit je slof schieten, maar niemand die daar iets van begrijpt en de sfeer in huis wordt er niet gezelliger op. 

Het is beter om dingen niet passief te ondergaan, maar direct actie te ondernemen. Kom je in actie dan daalt daardoor je stress-level.

Maak een actieplan

Zijn er dingen op het werk waar je steeds tegenaan loopt, zoals een collega die super irritant gedrag vertoont. Laat het er niet bij zitten en maak een concreet plan hoe je dit probleem in 2022 gaat aanpakken. Vermeld in je plan hoe, wat, wanneer en waar je jouw actie gaat uitvoeren. Al krijg je buikpijn van het idee alleen al om de confrontatie op te zoeken met jouw collega. Er is soms moed voor nodig om iets aan stress te doen.

(Lees als voorbeeld het actieplan in het hsp-dagboek)

 

Reflectie

Heb je actie ondernomen om iets aan jouw stress-factoren te doen? Geef jezelf een compliment, ook als je nog niet helemaal tevreden bent over het resultaat van je actie. Beloon jezelf voor de poging die je hebt gedaan en wees er trots op dat je de regie over je eigen leven neemt. 

 

Veel succes!

 

Heb je hulp nodig bij het maken van een actieplan, neem dan gerust contact met mij op.

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.