Traumasporen

Gepubliceerd op 14 januari 2022 om 10:52

Trauma en posttraumatisch-stresssyndroom (PTSS) vertalen zich vaak in latere lichamelijke klachten, zegt psycholoog Paul Verhaeghe.

Uit een groot Amerikaans onderzoek onder 17000 volwassenen is gebleken dat hoe meer traumatische situaties iemand had meegemaakt in zijn leven, vooral in de kinderjaren, des te slechter de gezondheid was.

Prikkelschilden

Hoe meer stressvolle dingen je meemaakt hoe meer de zogenaamde prikkelschilden worden aangetast.

Die prikkelschilden, beschermen je tegen prikkels van buitenaf.

Zeker als je als kind vaak gebukt ging onder stressvolle situaties zoals gepest worden, misbruik of mishandeling, kan zich dat later vertalen in lichamelijke ziekten. Verhaeghe noemt bv. kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Als ik dit lees denk ik aan hoogsensitieve kinderen.

Ben je geboren met hoogsensitiviteit dan heb je die prikkelschilden van nature niet. Alle prikkels hebben vrij entree. De impact die stressvolle omstandigheden op hen hebben moeten we daarom niet onderschatten. Zeker met het zicht op allerlei lichamelijke (en psychische) klachten die later kunnen ontstaan.

Manier van leven

Ook onze manier van leven met weinig ontspanning en mee doen in de ratrace om steeds hogerop de sociale ladder te komen eist zijn tol. 

Niet zelden ontwikkel je daardoor chronische of toxische stress. En die giftige stress is een ticket voor een burn-out, waarin HSP's dan ook regelmatig belanden.

Bewust creëren van tijd 

Daarom zouden we meer ruimte in ons leven moeten creëren voor rust en ontspanning. Vooral omdat we met onze stress ook onze kinderen beïnvloeden, zegt Verhaeghe.

Volgens hem zijn ouders tegenwoordig zich er te weinig van bewust wat voor invloed stress op hun kinderen heeft. Je geeft namelijk jouw stress aan je kinderen door. Breng jij je baby volkomen opgefokt s' morgens naar het KDV dan moet je niet verbaasd zijn dat je baby daar last van heeft.

Ik denk dat vooral ouders met hoogsensitieve kinderen zich hiervan goed bewust zouden moeten zijn.
🤔Onbewust en ongewild kun je met jouw stress je kind schade berokkenen. En dat is wel het laatste dat je wilt als zorgzame ouder.

 

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.