Ben jij een hoogsensitieve jonge vrouw?

1 op de 5 mensen is hoogsensitief. De kans dat jij hoogsensitief bent is daarom best groot.

 

Een Highly Sensitive Person (HSP) staat gevoeliger in het leven dan de gemiddelde mens.

Het betekent dat je gevoelig bent voor fysieke, sociale en emotionele prikkels en dat je tijd nodig hebt om alle informatie te verwerken in je brein. Daarnaast reageer je intens op alles dat je meemaakt. 

Omdat je alles intens beleeft en de diepe verwerking ervan in je hoofd veel energie kost kan dat in het dagelijks leven, in studie, werk of gezin, best lastig zijn. 

Maar je beschikt daarentegen ook over veel kwaliteiten; je hebt een creatieve geest, je bent empathisch en hebt oog voor detail. Om er een paar te noemen.

Doordat je intenser leeft dan gemiddeld ben je echter ook gevoeliger voor stress. Af en toe stress hebben is niet erg, Je hebt het zelfs nodig om te kunnen presteren als je bijvoorbeeld examen doet of een sollicitatiegesprek moet voeren. Maar ben je vaak gestrest en wordt dat 'bijna gewoon' voor je, dan kan dat leiden tot chronische stress en uiteindelijk een burn out worden.

En voorkomen is beter dan genezen, toch?

Je bewust worden van stress

Vaak is echter niet duidelijk wat er precies gebeurt bij stress. Voel je van alles maar kun je er niet de vinger op leggen; wat gebeurt er in je lijf, in je hoofd, hoe zit het met je emoties en gedrag? 

Om grip te krijgen op stress is het belangrijk om je bewust te worden van persoonlijke alarmsignalen op vier terreinen:

  1. Fysiek: wat voel je in je lijf bij stress? Krijg je bijvoorbeeld hoofdpijn, nekpijn, druk op de borst, dikke keel....
  2. Cognitief: wat gebeurt er met je denken? Pieker je, heb je moeite met helder denken, moeite met onthouden...
  3. Emoties: wat voel je? Krijg je huilbuien, word je boos of bang......
  4. Gedrag: waaraan kan je zien dat je stress hebt? Misschien word je kortaangebonden, ga je snauwen...

 

Stress hanteren kun je leren

De intense beleving van emoties is een belangrijk kenmerk van hoogsensitiviteit, maar het belangrijkste kenmerk is het diepe denken. Een HSP-brein verwerkt alle binnenkomende informatie vanuit je lichaam en vanuit je omgeving diep, legt verbanden met bestaande kennis en bedenkt toekomstscenario's. Je kunt je voorstellen dat een brein dat 24/7 aan staat en alle informatie ongefilterd binnenlaat en verwerkt uitgeput raakt en af en toe rust moet krijgen om op te laden. Daarom is stresshantering zo belangrijk voor een HSP.

 

Emoties reguleren

Emoties kunnen heerlijk zijn. Een HSP kan bijvoorbeeld intens genieten van de kleinste dingen; de bloemen in de tuin, de stilte als je 's morgens naar je werk fietst....Maar overweldigende emoties zoals angst of verdriet en boosheid zijn minder leuk om te ervaren, zeker niet als je jezelf daarin verliest. Gelukkig is er aan overweldigende emoties iets te doen; je kunt leren relativeren of je kunt aan de slag met mindfulness en meditatie. Samen kijken we hoe jij je emoties kan toelaten zonder ze weg te drukken of op te blazen, zodat je er meer grip op krijgt.

Coachen via Zoom

In deze gekke Coronatijd is het fijn om via Zoom met elkaar in gesprek te gaan. Wil je liever in real life een afspraak maken, dan kan dat ook.

Natuurlijk is ons kennismakingsgesprek gratis. Zie voor verder voor de kosten bij Tarieven  

Actieplan zorgen voor jezelf

We maken samen een plan waarmee jij aan de slag kunt gaan. Daarin nemen we mee hoe jij beter voor je lijf, je brein en je emoties gaat zorgen. Je maakt daarbij gebruik van een dagboek om jouw stress-signalen in op te schrijven als je dat wilt.

We doen alles om jou sterker te maken zodat je meer veerkracht en zelfvertrouwen krijgt. 

 

Heb je vragen stel ze gerust!