• Het HSP-E-Dagboek bestellen voor 10 euro?
  • Stuur me een berichtje
  • En krijg snel de download- link

Ben jij een hoogsensitieve jonge vrouw?

1 op de 5 mensen is hoogsensitief. De kans dat jij hoogsensitief bent is daarom best groot.

 

Een Highly Sensitive Person (HSP) staat gevoeliger in het leven dan de gemiddelde mens.

Het betekent dat je gevoelig bent voor fysieke, sociale en emotionele prikkels en dat je tijd nodig hebt om alle informatie te verwerken in je brein. Daarnaast reageer je intens op alles dat je meemaakt. 

Omdat je alles intens beleeft en de diepe verwerking ervan in je hoofd veel energie kost kan dat in het dagelijks leven, in studie, werk of gezin, best lastig zijn. 

Maar je beschikt daarentegen ook over veel kwaliteiten; je hebt een creatieve geest, je bent empathisch en hebt oog voor detail. Om er een paar te noemen.

Doordat je intenser leeft dan gemiddeld ben je echter ook gevoeliger voor stress. Af en toe stress hebben is niet erg, je hebt het zelfs nodig om te kunnen presteren als je bijvoorbeeld examen doet of een sollicitatiegesprek moet voeren. Maar ben je vaak gestrest en wordt dat 'bijna gewoon' voor je, dan kan dat leiden tot chronische stress en uiteindelijk een burn out worden.

En voorkomen is beter dan genezen, toch?

Je bewust worden van stress

Vaak is echter niet duidelijk wat er precies gebeurt bij stress. Voel je van alles maar kun je er niet de vinger op leggen; wat gebeurt er in je lijf, in je hoofd, hoe zit het met je emoties en gedrag? 

Om grip te krijgen op stress is het belangrijk om je bewust te worden van persoonlijke alarmsignalen op vier terreinen:

  1. Fysiek: wat voel je in je lijf bij stress? Krijg je bijvoorbeeld hoofdpijn, nekpijn, druk op de borst, dikke keel....
  2. Cognitief: wat gebeurt er met je denken? Pieker je, heb je moeite met helder denken, moeite met onthouden...
  3. Emoties: wat voel je? Krijg je huilbuien, word je boos of bang......
  4. Gedrag: waaraan kan je zien dat je stress hebt? Misschien word je kortaangebonden, ga je snauwen...

 

Stress hanteren kun je leren

De intense beleving van emoties is een belangrijk kenmerk van hoogsensitiviteit, maar het belangrijkste kenmerk is het diepe denken. Een HSP-brein verwerkt alle binnenkomende informatie vanuit je lichaam en vanuit je omgeving diep, legt verbanden met bestaande kennis en bedenkt toekomstscenario's. Je kunt je voorstellen dat een brein dat 24/7 aan staat en alle informatie ongefilterd binnenlaat en verwerkt uitgeput raakt en af en toe rust moet krijgen om op te laden. Daarom is stresshantering zo belangrijk voor een HSP.

 

Emoties reguleren

Emoties kunnen heerlijk zijn. Een HSP kan bijvoorbeeld intens genieten van de kleinste dingen; de bloemen in de tuin, de stilte als je 's morgens naar je werk fietst....Maar overweldigende emoties zoals angst of verdriet en boosheid zijn minder leuk om te ervaren, zeker niet als je jezelf daarin verliest. Gelukkig is er aan overweldigende emoties iets te doen; je kunt leren relativeren of je kunt aan de slag met mindfulness en meditatie. Samen kijken we hoe jij je emoties kan toelaten zonder ze weg te drukken of op te blazen, zodat je er meer grip op krijgt.

Interactieve coaching; op twee manieren

Iedere HSP is anders, maar ben je een introverte HSP, 70% van de HSP's is introvert, dan vind je coachen via mailen waarschijnlijk een fijne manier om gecoached te worden. Kies je liever voor videobellen, omdat dat beter voor jou werkt dan kan dat natuurlijk ook. Zie voor de kosten bij Tarieven  

Health-plan

We maken samen een Health-plan. Daarin nemen we mee hoe jij beter voor je lijf, je brein en je emoties gaat zorgen. Je maakt daarbij gebruik van een dagboek om jouw stress-signalen in op te schrijven.

Hoe die stress-signalen eruit kunnen zien op fysiek, cognitief en emotioneel gebied zie je op de pagina Templates

We doen alles om jou sterker te maken zodat je meer veerkracht en zelfvertrouwen krijgt.

 

Heb je vragen stel ze gerust! 

Twijfel je of je hoogsensitief bent?